CRIG onderzoekers zijn gelinkt aan een breed netwerk van partners en stakeholders om de krachten te verenigen in kankeronderzoek
Onze 600+ onderzoekers uit diverse onderzoeksdomeinen vormen het kloppend hart van het kankeronderzoeksinstituut CRIG. Om de krachten te bundelen in kankeronderzoek werkt CRIG ook samen met een breed netwerk van interne partners (CRIG-subnetwerken, Kankercentrum en klinische afdelingen van UZ Gent, core facilities van UGent/VIB, ...) en externe partners (internationale onderzoeksinstituten, stichtingen, industriële partners, ...).
Interne partners
CRIG subnetwerken
Onder de paraplu van CRIG zijn verschillende subnetwerken actief. Deze subnetwerken bundelen hun krachten rond specifieke expertisedomeinen, waaronder sarcoomonderzoek (ConSarGhent), immuno-oncologie (ION), psychosociale oncologie & survivorship (REPOS), veterinaire oncologie (VON).
Core facilities & services (aan UGent/VIB)
Zowel de Universiteit Gent als VIB hebben toegewijde core facilities en service partners die diensten verlenen aan verschillende stakeholders - waaronder kankeronderzoeksteams bij CRIG - en hun projecten. Hieronder geven we een (niet-limitatieve) lijst van core facilities en service partners die regelmatig samenwerken met kankeronderzoeksteams in Gent.
Kankercentrum & klinische diensten aan UZ Gent
Ons Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent) beschikt over een gespecialiseerd kankercentrum, waar patiënten met zowel veel voorkomende kankers als complexe en zeldzame kankers worden behandeld en ondersteund door een multidisciplinair team. CRIG en Kankercentrum bundelen de krachten rond respectievelijk kankeronderzoek en -zorg. Verder werkt CRIG samen met verschillende partners en departementen in het UZ Gent, waarbij de nadruk ligt op het verzamelen van stalen van kankerpatiënten (biobank), vroege fase klinische studies (DRUG-eenheid), moleculaire diagnostiek (MDG), 'health, innovation & research' (HIRUZ), en de Patiëntenadviesraad voor Wetenschappelijk Onderzoek (PAWO).
Geaffilieerde onderzoeksconsortia
CRIG is een onderzoeksconsortium met een specifieke focus op kanker. Naast CRIG zijn er in Gent ook andere onderzoeksconsortia actief, die zich richten op verschillende specifieke domeinen. We streven naar maximale samenwerkingen tussen de verschillende consortia, aangezien verschillende onderzoeksdomeinen elkaar kunnen kruisbestuiven en we krachten kunnen bundelen. Zo werkt CRIG regelmatig samen met onze collega's van:
- Cross-Health (platform gericht op nieuwe technologieën voor toepassingen in meerdere diersoorten)
- GATE (consortium gericht op geavanceerde therapieën en cel-, gen- en weefselengineering)
- GGIG (Ghent Gut Inflammation Group, gefocust op aspecten van gastrointestinale biologie in gezondheid en ziekte)
- HINT.GENT (Health Intelligence Network Gent, gericht op Artificiële Intelligentie (AI) in het domein van de gezondheid)
Externe partners
Internationale onderzoeksinstituten
CRIG werkt samen met verschillende internationale onderzoeksinstituten om kennis te delen en kansen te creëren voor samenwerkingen.
In deze context heeft CRIG een internationaal thematisch netwerk (gefinancierd door UGent) opgericht rond 'Precision oncology, Immuno-Oncology and Modeling in Cancer', genaamd 'PrIOMiC' (lees meer over PrIOMiC). Via het PrIOMiC-netwerk werken CRIG-teams samen met experts van verschillende gerenommeerde kankeronderzoeksinstituten. Partnerschappen worden gefaciliteerd via symposia, mobiliteitsbeurzen en gezamenlijke activiteiten. Naast het PrIOMiC-netwerk zijn er ook andere internationale samenwerkingen in oncologie.
Stichtingen
De steun van de Foundation Fournier-Majoie was absoluut essentieel voor de oprichting en opstart van CRIG. Kinderkankerfonds vzw biedt directe steun aan kinderen met kanker, maar financiert ook kankeronderzoeksprojecten en heeft een strategisch partnerschap met CRIG om 'young-investigator proof-of-concept-projecten' op het gebied van pediatrische oncologie te ondersteunen. Op het niveau van de individuele CRIG-onderzoeksteams wordt substantiële en essentiële financiële steun voor kankeronderzoeksprojecten verkregen van verschillende stichtingen, waaronder FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen), Stichting tegen Kanker, Kom op tegen Kanker, Stichting MeToYou, het Antikankerfonds, en vele andere organisaties.
Industriële partners
Door samenwerking tussen academische groepen en industriële partners te stimuleren, wil CRIG innovatieve valorisatieprojecten faciliteren. Dergelijke samenwerkingen zijn cruciaal om nieuwe onderzoeksresultaten uiteindelijk te vertalen naar concrete producten en nieuwe en betere behandelingen voor kankerpatiënten.
Vervoeg ons netwerk
Sluit aan als CRIG group leader of CRIG member
We verwelkomen alle UGent, UZ Gent, VIB-UGent onderzoekers die betrokken zijn bij kankeronderzoek!
Sluit je aan bij ons netwerk en:
- blijf op de hoogte van kankeronderzoek en financieringsmogelijkheden in Gent (en daarbuiten)
- neem deel aan CRIG-evenementen (symposia, lezingen, Doctoral Schools-cursus, netwerkevenementen, ...)
- maak je onderzoek en team zichtbaar voor andere onderzoekers via een profiel op onze website
- kom in contact met andere onderzoekers, vind complementaire expertise en start nieuwe samenwerkingen.
Om CRIG group leader of member te worden, neem contact op met CRIG-coördinator dr. Pieter Rondou (CRIG@UGent.be, +32 9 332 24 53)
Sluit aan als onderzoeksinstituut, stichting of associate partner
Laat ons krachten bundelen en onderzoek versnellen.
Interesse om samen te verkennen hoe we kunnen samenwerken?
Neem contact op met CRIG-coördinator dr. Pieter Rondou (CRIG@UGent.be, +32 9 332 24 53)
Sluit aan als industriële partner
Krijg als bedrijf toegang tot ons state-of-the-art kankeronderzoeksinstituut en word betrokken bij CRIG-projecten, innovatieve onderzoeks- en valorisatie-initiatieven. Interesse om samen te werken?
Neem contact op met dr. Cristina Pintucci (Cristina.Pintucci@UGent.be, +32 487 787045), projectmanager van de CRIG Business Unit