'Kom op tegen Kanker' steunde in 2021 verschillende projecten van CRIG teams (waaronder een project met veterinaire patiënten als model voor de mens)

CRIG

Kom op tegen Kanker investeert in veelbelovend kankeronderzoek en innovatieve zorginitiatieven, die de overlevingskansen verhogen en de kwaliteit van leven van (ex-) patiënten verbeteren. Lees meer op de website van Kom op tegen Kanker.

Felicitaties aan alle CRIG onderzoekers (van UGent en UZ Gent) die een beurs ontvingen, voor meer dan 4 miljoen EUR in totaal!

Onderzoeksprojecten:

  • prof. Nico Callewaert - "cfRRBS: translatie van technologische vooruitgang in methyloom-profilering van circulerend vrij DNA voor de minimaal invasieve classificatie en herval-detectie van hooggradig lymfoom" (276 540 EUR)
  • prof. Wim Ceelen - "Intraperitoneale verneveling van liposomaal irinotecan bij buikvlieskanker: fase I studie" (429 446 EUR)
  • prof. Hilde de Rooster - "Nieuwe fluorescente Nanobodies om kankercellen in beeld te brengen tijdens het heelkundig verwijderen van hoofd- en halstumoren" (304 600 EUR) (*)
  • prof. Lindsey Devisscher - "Nadph oxidase inhibitie als nieuwe therapeutische optie voor hepatocellulair carcinoma" (354 000 EUR)
  • prof. Valerie Fonteyne - "Verbeteren van overleving van patiënten met spier-invasief blaaskanker door hen onder te verdelen in risicogroepen op basis van 18FFDG PET-CT's en de therapie aan te passen in functie van de risicogroep: een fase II prospectieve studie" (775 000 EUR)
  • dr. Chris Monten - "GYNOLYMF-TRIAL: Lymfoedeem van de onderste ledematen na gynaeco-oncologische therapie: kunnen we onomkeerbaar lymfoedeem voorkomen?" (690 445 EUR)
  • prof. Frank Speleman - "Preklinische evaluatie van RRM2 en DNA schade signalisatie met oog op ontwikkeling van nieuwe combinatietherapie voor hoog-risico neuroblastoom bij kinderen"
    (582 000 EUR)
  • prof. Karim Vermaelen - "Veiligheidsstudie van een innovatief dendritische celvaccin bij gevorderde longkankerpatiënten bij wie standaard immunotherapie niet aanslaat" (609 500 EUR)
  • prof. Hans Verstraelen - "GRACE-trial: Gerandomiseerde actief gecontroleerde studie voor vulvovaginale atrofie bij borstkankerpatiënten onder endocriene therapie" (184 600 EUR)

Emmanuel van der Schueren (startende en eindigende) beurzen:

  • "De rol van Kupffercellen in de pathogenese van hepatocellulair carcinoom" (46 561 EUR) - promotor: prof. Hans Van Vlierberghe
  • "Extracellulaire vesikels als biomarkers voor de vroege detectie van borstkanker: van methodologie naar klinische translatie" (65 000 EUR) - promotor: prof. An Hendrix
  • "Studie van immuun-microbioom interacties tijdens colorectale kanker ontwikkeling en therapie"
    (42 000 EUR) - promotor: prof. Lars Vereecke
  • "Ontwikkeling van een multi-orgaan mutationele klonaliteit atlas om de fundamenten van menselijke tumorvorming te begrijpen" (42 000 EUR) - promotor: prof.Jimmy Van den Eynden
  • "Dendritische Cel Immunotherapie in Longkanker" (21 000 EUR) - promotor: prof. Karim Vermaelen

 

We willen specifiek de aandacht vestigen op het project van Prof. Hilde de Rooster (*), omdat het de eerste keer is dat 'Kom op tegen Kanker' een project financiert met veterinaire patiënten als model voor de mens.
Robrecht Lembrechts, expert projectfinanciering biomedisch onderzoek bij 'Kom op tegen Kanker', legt uit:

Het grootste deel van het biomedische onderzoek dat Kom Op Tegen Kanker steunt, is klinisch onderzoek. In die fase worden nieuwe behandelingen en methoden bij de mens onderzocht. Een kleiner aandeel van de onderzoeksprojecten bevinden zich in de preklinische fase. Daarbij is proefdieronderzoek soms onvermijdelijk om levensreddende of betere behandelingen voor patiënten te kunnen realiseren.
Onderzoekers in ons land dienen steeds goedkeuring te krijgen van de Ethische Commissie Dierproeven. Die waakt erover dat het onderzoek zo diervriendelijk gebeurt. Ze bekijkt ook of de meerwaarde van het onderzoek voldoende groot is, en of er geen alternatieve methodes zijn. Interessant om weten is dat sommige onderzoeken de proefdieren net helpen. Zo financieren we momenteel een preklinisch onderzoek waarbij nanobodies -heel kleine antilichamen- van alpaca’s gebruikt worden om honden die al tumoren hebben, beter te behandelen. Zijn de resultaten bij de honden goed, dan wordt de therapie uitgetest bij patiënten in een klinische studie. Een mooi voorbeeld van hoe proefdieronderzoek niet alleen de mens, maar ook de dieren ten goede kan komen


Wil je graag meer weten over dit project en/of veterinaire oncologie? Aarzel niet om contact op te nemen met het Veterinair Oncologisch Netwerk via VON@ugent.be