Maak kennis met de CRIG proof-of-concept laureaten van de 11de oproep!

CRIG

In samenwerking met vzw Kinderkankerfonds, reikt CRIG elk half jaar onderzoeksbeurzen uit aan een 5-tal onderzoekers om hen toe te laten een innovatief en beloftevol kankeronderzoeksproject te starten. In deze 9de oproepronde ontvingen 5 onderzoekers een beurs. Hieronder een overzicht van de onderzoekers en een korte duiding van hun projecten.

  • Dr. Elien De Bousser Bij de zogenaamde ‘CAR-T-celtherapie’ worden de eigen afweercellen van een patiënt uitgerust met een speciale receptor (CAR), waardoor deze afweercellen kankercellen kunnen herkennen en vernietigen. Het uitrusten van de afweercellen met die speciale receptor moet in een labo gebeuren, wat betekent dat de cellen eerst geïsoleerd moeten worden uit het bloed en dan meerdere dagen in leven moeten worden gehouden in een labo-omgeving. Steeds meer onderzoek toont aan dat de omstandigheden (welke voedingsstoffen, welke chemische stoffen, …) waaraan deze cellen in het labo worden blootgesteld een invloed heeft op hoe goed ze zijn in het aanvallen van kankercellen. In haar project wil Elien onderzoeken wat de invloed is van een stof die vaak gebruikt wordt in het labo op de ‘antikanker’ activiteit van CAR-T cellen (promotor van de beurs: Prof. Nico Callewaert).

  • Dr. Valerie De Meulenaere – Glioblastoma’s zijn een type hersentumoren met een slechte overlevingskans. Er is dus nood aan nieuwe en meer efficiënte behandelingen voor dit type kankers. Eén piste is het gebruik van radionucliden, radioactieve stoffen die kankercellen kunnen kapotstralen. Belangrijk daarbij is dat het radionuclide enkel naar kankercellen wordt ‘gestuurd’, zodat gezonde cellen zo min mogelijk hinder ondervinden. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de merker ‘PSMA’ (prostaat-specifiek membraan antigen)voorkomt op glioblastomakankercellen en veel minder op gezonde cellen, en dus zou gebruikt kunnen worden om radionucliden specifiek naar tumoren te brengen. In haar project wil Valerie daarom in een proefdiermodel onderzoeken of een behandeling met Lu-PSMA een interessante nieuwe piste is voor de behandeling van glioblastoma (promotoren van de beurs: Prof. Ingeborg Goethals, Prof. Karel Deblaere & Prof. Christian Vanhove).

  • Dr. Kai Ling Liang – Stamcellen zijn cellen die nog de mogelijkheid hebben om uit te groeien tot elk type lichaamscel. Ze komen niet enkel voor tijdens de embryonale ontwikkeling, maar blijven ook aanwezig in onze organen zodat nieuwe cellen kunnen gevormd worden wanneer nodig (bijvoorbeeld bij wondheling). Onderzoekers beschikken al jaren over een manier om in het lab zo’n stamcellen te vormen uit niet-stamcellen, en om zo’n stamcellen te laten veranderen in specifieke cellen, zoals darmcellen, maagcellen, … Voor leukemiepatiënten zou het een enorme meerwaarde zijn om een manier te hebben om zogenaamde ‘bloedstamcellen’ in het lab te kunnen vormen, die dan gebruikt kunnen worden wanneer een stamceltransplantatie nodig is. Kai en zijn collega’s denken een manier gevonden te hebben om dat te doen, en Kai zal nu in dit project onderzoeken of deze manier effectief in staat is ‘bloedstamcellen’ te vormen (promotor van de beurs: Prof. Tom Taghon).

  • Dr. Benoit Louage – Vele kankergeneesmiddelen proberen de functie van een ‘kankereiwit’ in kankercellen te blokkeren, door bijvoorbeeld kleine chemische stoffen te gebruiken die voorkomen dat een eiwit een bepaalde reactie of functie kan uitvoeren. Het probleem hiermee is dat kankercellen er vaak in slagen zulke ‘blokkades’ op te heffen. Een betere strategie zou kunnen zijn om het ‘kankereiwit’ niet enkel te blokkeren, maar volledig af te breken. Benoit wil in zijn project een nieuwe technologie testen die precies dat zou kunnen doen, waarbij ‘kankereiwitten’ zouden gestuurd worden naar dé afbraakplaats bij uitstek in onze cel, onze lysosomen (promotor van de beurs: Prof. Bruno De Geest).
     

  • Dr. Sandra Van Lint – Dankzij corona hebben we ondertussen allemaal al gehoord van mRNA vaccins, en deze hebben zeker ook toepassingen bij de behandeling van kanker. De groep van Prof. Vermaelen is wereldtop in het ontwikkelen van kanker-mRNA vaccins, en heeft meerdere klinische studies lopen rond het gebruik van zo’n vaccins bij longkankerpatiënten. De technologie achter deze vaccins zorgt er in eerste instantie voor dat onze afweercellen die instaan voor het vernietigen van cellen (=’cytotoxische T-cellen) kankercellen kunnen herkennen en vernietigen, maar vermoedelijk zou het antikanker effect nog groter kunnen zijn als ook andere groepen afweercellen kunnen meehelpen. Sandra wil in haar project een manier onderzoeken om ook deze ‘helpercellen’ actief te krijgen (promotor van de beurs: Prof. Karim Vermaelen).
     

YIPOCs_11thCall