Kom op tegen Kanker filmpjes met CRIG onderzoekers

KOTK

'Kom op tegen Kanker' is zonder twijfel één van de belangrijkste financieringskanalen voor kankeronderzoek. Ze investeren elk jaar miljoenen in veelbelovende kankeronderzoeksprojecten in Vlaanderen. Om de mensen die Kom op tegen Kanker steunen (door het organiseren van inzamelingsacties, het deelnemen aan hun sportieve evenementen, via giften en legaten) te tonen waar het ingezamelde geld naartoe gaat, maakt Kom op tegen Kanker regelmatig filmpjes waarin projecten voorgesteld worden die zij financieren. Hieronder lijsten we de filmpjes op waarin Gentse kankeronderzoekers centraal staan.

 

 

 

 

CRIG onderzoeker Jonas Steenbrugge stelt zijn doctoraatsproject voor over een nieuw en beter diermodel voor borstkankeronderzoek.

 

 

Het team van Prof. Liv Veldeman wil de nadelige bijwerkingen van radiotherapie zoveel mogelijk beperken door borstkankerpatiënten te behandelen in buiklig.

 
Onderzoek in de kijker - Wim Ceelen

Vandaag tijdens #worldcancerresearchday legt prof. dr. Wim Ceelen je uit hoe er intensief gezocht wordt naar een behandeling tegen buikvlieskanker:

Posted by Kom op tegen Kanker on Monday, September 24, 2018

 

 

 

Samen met zijn collega's bestudeert en optimaliseert oncologisch chirurg Prof. Wim Ceelen 'PIPAC', een methode om chemotherapie rechtstreeks in de buikholte te vernevelen voor de behandeling van eierstokkanker.

 

Broers én onderzoeksprofessors Wim en Tom Vanden Berghe toonden al aan dat het natuurproduct Withaferine bepaalde hersenkankercellen kan doen 'wegroesten'. Samen met het labo van Prof. Pieter van Vlierberghe, willen ze nu testen of Withaferine ook van therapeutisch belang kan zijn in andere kankertypes.

 

In een samenwerking tussen pancreaschirurgen, -oncologen, pathologen en meer fundamentele onderzoekers, proberen CRIG onderzoekers (onder andere Greet Wieme, Prof. Anne Hoorens, Dr. Aude Vanlander & Prof. Karen Geboes) een bloedtest te ontwikkelen voor betere diagnose en monitoring van pancreaskanker, om de pijnlijke, moeilijke en niet altijd representatieve chirurgische biopsieën te vervangen.