CRIG beurs laureaten 2020

Microfoon

 

Elk jaar reikt CRIG ongeveer tien onderzoeksbeurzen uit aan jonge postdoctorale onderzoekers om een veelbelovend onderzoeksproject te starten (gedeeltelijk met steun van vzw Kinderkankerfonds). Aangezien deze beurzen grotendeels worden gefinancierd via donaties en acties, vinden we het belangrijk om transparant te zijn en te tonen waar dit geld naartoe gaat. Daarom maken we sinds 2020 korte filmpjes waarin elke CRIG beurs laureaat zijn of haar onderzoek kort en begrijpelijk toelicht. Eens een filmpje is afgewerkt, voegen we het op deze pagina toe. Kom dus regelmatig eens kijken!

 

 

 


Dr. Eric de Bony, onderzoeker in het labo van prof. Pieter Mestdagh, doet onderzoek naar 'verwaarloosde genen' en hun belang in kanker immuuntherapie.

 

 

Dr. Bieke Decaesteker, onderzoeker in het lab van prof. Frank Speleman, zoekt naar nieuwe pistes om de kinderkanker neuroblastoom te behandelen.

 

 

Dr. Martijn Risseeuw, chemicus in het lab van prof. Serge Van Calenbergh, ontwikkelt nieuwe geneesmiddelen om leukemie te behandelen met minder bijwerkingen.

 

 

Dr. Rein Verbeke, onderzoeker in het lab van prof. Stefaan De Smedt, wilt een RNA vaccin ontwikkelen dat ons eigen immuunsysteem traint om kankercellen aan te vallen.

 

 

Dr. Ioanna Petta, postdoctoraal onderzoeker in het lab van prof. Lars Vereecke, doet onderzoek naar het belang van de darmflora bij (de behandeling van) darmkanker.

 


Dr. Bram De Laere, onderzoeker in het team van prof. Piet Ost, wil te weten komen of een potentiële nieuwe biomerker kan helpen om de beste therapie te selecteren voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker.

 


In dit filmpje legt Dr. Francis Combes (groep van Prof. Niek Sanders) uit waarom zogenaamde 'RNA geneesmiddelen'  veelbelovend zijn als kankertherapie én hoe deze gebruikt kunnen worden om specifiek kankercellen aan te vallen, zonder schade te berokkenen aan gezonde cellen.

 


Dr. Nora Sundahl is arts en onderzoeker in het team van Prof. Piet Ost en zoekt naar manieren om darmklachten na bestraling te verminderen door gebruik te maken van darmflora.

 

Dr. Sarah Deville doet in het team van Prof. An Hendrix onderzoek naar fascinerende blaasjes die (kanker)cellen gebruiken om met elkaar te communiceren, en die mogelijks gebruikt kunnen worden voor de vroege opsporing van borstkanker en het bepalen van de beste behandeling.