Prijzen Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) voor prof. Dmitri Krysko en dr. Lieselot Hemeryck

CRIG

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) is een instelling van de Vlaamse Gemeenschap die de Vlaamse en federale overheden adviseert en wetenschappelijk onderzoek bevordert door prijzen uit te reiken. Maar liefst zes van de prijzen voor dit jaar werden toegekend aan onderzoekers van Universiteit Gent, van wie twee kankeronderzoekers bij CRIG.

Prof. Dmitri Krysko ontving de ‘GSK Vaccines prize’ voor zijn innovatieve onderzoek rond immunogene celdood van kankercellen. Immunogene celdood is een specifiek type celdood waarbij bepaalde signalen vrijkomen die ons afweersysteem activeren zodat dit beschadigde cellen (zoals kankercellen) beter kan bestrijden. Een beter begrip van de mechanismen die dit proces controleren kan leiden tot nieuwe anti-kanker immuuntherapie.

Dr. Lieselot Hemeryck kreeg de prijs van de Academie voor onderzoek in de diergeneeskunde voor haar onderzoek naar de mechanismen achter de link tussen het eten van rood en bewerkt vlees en het risico op dikkedarmkanker. Meer specifiek ging Lieselot op zoek naar de precieze schade die werd aangericht in DNA na het eten van rood en bewerkt vlees en ontwikkelde ze een methode om die schade te kunnen meten.

Meer info