Maak kennis met de CRIG proof-of-concept project laureaten van de 8ste oproep!

CRIG

CRIG reikt elk half jaar onderzoeksbeurzen uit aan jonge onderzoekers om hen toe te laten een innovatief en beloftevol kankeronderzoeksproject te starten. Particuliere giften voor CRIG alsook de opbrengt van de ‘De Warmste Week 2019’ (meer info) gaan integraal naar de financiering van dit soort projecten. Een ander deel van de financiering komt uit samenwerking met vzw Kinderkankerfonds.

In deze 8ste oproepronde ontvingen 4 onderzoekers een beurs (start projecten oktober 2020). Hieronder een overzicht van de onderzoekers en een korte duiding van hun projecten:

  • Dr. Francis Combes – Hedendaags kankeronderzoek probeert manieren te vinden om kanker 'gerichter' te behandelen, en dus specifiek kankercellen aan te vallen zonder gezonde (normale) cellen aan te tasten. Het selectief richten van anti-kankermiddelen naar de kankercellen blijft tot op heden echter vaak moeilijk. In dit project zal Francis een nieuwe strategie onderzoeken om de expressie van zogenaamde 'therapeutische genen' exclusief te richten op (en te beperken tot) kankercellen. Om de strategie te testen zal een 'in vitro' model voor leverkanker worden gebruikt in het lab, waarbij wordt nagegaan of deze therapeutisch genen effectief in staat zijn om selectief geactiveerd te worden in kankercellen en deze nadien te vernietigen.
    Titel project: ‘Transcriptional targeting of hepatocellular carcinoma for cancer cell-specific delivery of therapeutic genes’ (promotor van de beurs: prof. Niek Sanders)
     
  • Dr. Bram De Laere - Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. In een vroeg stadium kan een operatieve verwijdering van de prostaat de ziekte genezen, maar jammer genoeg wordt bij veel mannen de ziekte ook pas gedetecteerd als er al uitzaaiingen zijn. Onder meer via hormoontherapie kan de ziekte onder controle gehouden worden, maar er kunnen bijwerkingen optreden en na een tijdje kan ook resistentie ontstaan waardoor de ziekte verder kan evolueren. In dit project zal Bram onderzoeken of een bepaalde status (vb mutaties, expressieniveau) in de 'androgen receptor' (dat een belangrijke rol speelt in de ziekte) kan gebruikt worden als een biomerker die predictief (voorspellend) is bij de behandeling van mannen met uitgezaaide, (castratie-)resistente prostaatkanker.  
    Titel project: 'Quantitative analysis of androgen receptor perturbations using a blood-based liquid biopsy as a treatment-predictive biomarker for men with metastatic castration resistant prostate cancer' (promotoren van de beurs: prof. Piet Ost & prof. Jo Vandesompele)
     
  • Dr. Ioanna Petta - Darmkanker (colorectale kanker) is de derde meest dodelijke kanker in België. Er is meer en meer bewijs dat het microbioom - de verzameling micro-organismen zoals bacteriën op en in ons lichaam - een belangrijke rol kan spelen bij de ontwikkeling van darmkanker via interactie met de gastheer. Het darmepiteel zorgt voor de natuurlijke afscheiding tussen het immuunsysteem en de bacteriën in de darm, en hierbij spelen ook de 'goblet cells' een belangrijke rol, aangezien ze slijm produceren op het darmepiteel als afscherming tegen bacteriën. Een slechte werking van deze cellen (vb via bepaalde mutaties in sleutelgenen) zou aanleiding kunnen geven tot darmkanker, maar het is onduidelijk wat de rol is van bepaalde microbiota (darmflora) hierbij. Door gebruik te maken van een uniek muismodel dat afwijkingen vertoont in de 'goblet cells' zal Ioanna onderzoeken hoe bepaalde bacteriën kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van darmkanker.
    Titel project: 'Study of the role of intestinal goblet cells and the mucus barrier during the development of colorectal cancer' (promotor van de beurs: prof. Lars Vereecke)
     
  • Dr. Nora Sundahl - Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Bij de behandeling van prostaatkanker wordt vaak radiotherapie toegepast, waarbij de tumor bestraald worden om deze te vernietigen. Doordat de straling ook naburige gezonde weefsels kan aantasten, kunnen er vaak neveneffecten optreden, zoals gastro-intestinale problemen. Recent onderzoek suggereert dat 'dysbiose' - een verstoorde samenstelling van de gastro-intestinale microbiota (verzameling van darmbacteriën) - bij de patiënt kan bijdragen tot een verhoogd risico op bijwerkingen van bestraling. In dit project zullen Nora en collega's nagaan wat de rol is van intestinale bacteriën (en hun metabolieten) bij deze stralingsgeïnduceerde bijwerkingen, door de samenstelling na te gaan van de microbiota (in stoelgang) en hun metabolieten (in bloed, stoelgang en urine). De bevindingen kunnen op termijn helpen om patiënten te detecteren die een hoger risico hebben op neveneffecten, en een meer gerichte behandeling op maat toe te laten.
    Titel project: 'Intestinal Microbiota in Prostate Cancer patients as a Biomarker for Radiation-INduced Toxicity (IMPRINT): a Prospective Biomarker Study' (promotor van de beurs: prof. Piet Ost)

Proficiat aan alle onderzoekers, en de volgende oproep voor deze 'young investigator proof-of-concept' (YIPOC) projecten zal gelanceerd worden eind 2020.