Maak kennis met de CRIG proof-of-concept laureaten van de 7de oproep!

CRIG

In samenwerking met vzw Kinderkankerfonds, reikt CRIG elk half jaar onderzoeksbeurzen uit aan een 5-tal onderzoekers om hen toe te laten een innovatief en beloftevol kankeronderzoeksproject te starten. Dankzij de opbrengst van ‘De Warmste Week’ (meer info) kunnen we dit jaar 50% meer van deze projecten steunen!

In deze 7de oproepronde ontvingen 5 onderzoekers een beurs. Hieronder een overzicht van de onderzoekers en een korte duiding van hun projecten.

  • dr. Eric de Bony de Lavergne – Immuuntherapie heeft de laatste jaren een enorme revolutie veroorzaakt in kankerbehandeling, maar jammer genoeg werkt immuuntherapie niet zomaar voor alle types kanker. Zo reageren bijvoorbeeld bepaalde longkankers heel slecht op de bestaande types immuuntherapie. Eric wil in zijn project op grote schaal op zoek gaan naar RNA-moleculen die een effect hebben op die respons op immuuntherapie, zodat we deze moleculen kunnen gebruiken om meer patiënten responsief te maken voor immuuntherapie (promotor van de beurs: prof. Pieter Mestdagh).
     

  • dr. Bieke Decaesteker – Bieke deed al tijdens haar doctoraat onderzoek naar hoe de kinderkanker neuroblastoom ontstaat en ontwikkelt. In dit project wil ze in detail bekijken hoe de molecule SILC1 bijdraagt aan neuroblastoomontwikkeling om zo nieuwe mogelijkheden te vinden voor betere therapieën met minder bijwerkingen (promotor van de beurs: prof. Frank Speleman).
     

  • dr. Sarah Deville – De onderzoeksgroep van prof. An Hendrix is gespecialiseerd in de isolatie en karakterisatie van extracellulaire vesikels, dat zijn kleine blaasjes die door cellen worden afgesplitst en cruciaal zijn voor de communicatie tussen cellen. Ze kunnen zowel het normale functioneren van een lichaam als de ontwikkeling en progressie van ziektes zoals kanker beïnvloeden. Er zijn echter heel wat verschillende soorten extracellulaire vesikels en het is niet evident om deze verschillende types van elkaar te onderscheiden, zeker niet in complexe vloeistoffen zoals bloedplasma. Sarah wil in haar project een nieuwe manier testen om deze verschillende soorten vesikels uit bloedplasma te isoleren en te karakteriseren (promotor van de beurs: prof. An Hendrix).
     

  • dr. Martijn Risseeuw – Recent onderzoek van het team van prof. Van Vlierberghe en anderen heeft aangetoond dat de interactie tussen de eiwitten RUNX en CBFβ belangrijk is bij de ontwikkeling van verschillende bloedkankers. Daarom werden reeds verschillende stofjes ontwikkeld die de interactie tussen deze twee eiwitten kunnen verbreken, maar deze blijken in diermodellen niet goed te werken. Martijn wil daarom een alternatieve strategie ontwikkelen waarbij het CBFβ eiwit afgebroken wordt (promotor van de beurs: prof. Pieter Van Vlierberghe).
     

  • dr. Rein Verbeke – Het lab van prof. Stefaan De Smedt ontwikkelde al verschillende kankervaccins, die ons eigen afweersysteem kunnen stimuleren om kankercellen aan te vallen. Ondertussen weten we vrij goed hoe deze vaccins werken wanneer ze via het bloed worden toegediend. Het kan echter voor bepaalde toepassingen en kankertypes (bijvoorbeeld bepaalde types longkanker) interessant zijn om de vaccins op een andere manier toe te dienen, bijvoorbeeld via de slijmvliezen. Rein wil in zijn project onderzoeken of zo’n alternatieve route een meerwaarde kan zijn, niet alleen wat betreft de onmiddellijke effecten, maar ook op langere termijn (promotor van de beurs: prof. Stefaan De Smedt).

 Proficiat aan alle onderzoekers! De volgende oproepronde zal gelanceerd worden in de zomer.