iBOF 2023 onderzoeksfinanciering voor diverse CRIG teams

CRIG

Onze Vlaamse universiteiten investeren de komende vier jaren meer dan 27 miljoen euro in de uitbouw van een nieuwe reeks interuniversitaire onderzoeksconsortia om de krachten te bundelen in vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Met de iBOF-financiering leggen de universiteiten middelen samen en worden excellente onderzoeksprojecten gesteund waarbij toponderzoekers uit verschillende universiteiten synergistisch samenwerken. Lees meer...

In januari 2023 gaan de 11 geselecteerde iBOF projecten van start (looptijd 4 jaar), die samen voor meer dan 27 miljoen EUR steun ontvingen. In maar liefst 4 van deze 11 projecten zijn CRIG onderzoeksteams betrokken! Opnieuw wordt hiermee de hoogstaande kwaliteit van het Gentse kankeronderzoek in de verf gezet.

In het eerste iBOF project is CRIG group leader prof. Bruno De Geest woordvoerder, en hij zal met zijn team (in samenwerking met het team van prof. Bart Lambrecht en collega's) natuurlijke afweermechanismen aanwenden om specifieke eiwitten en cellen, die een sleutelrol spelen in tumorprogressie, te vernietigen. Hiervoor zullen ze "Membrane Anchoring TRAfficking Chimeras" (MATRACs) ontwerpen, die enkel in tumorweefsel actief zullen zijn en dus de kankercellen gericht kunnen aanvallen. We zijn ook trots om te melden dat dr. Benoit Louage uit het team van prof. De Geest eerder al een CRIG 'young investigator proof-of-concept' beurs ontving (lees meer). Met behulp van deze CRIG beurs werden belangrijke preliminaire data gegenereerd die mee aan de basis lagen van deze succesvolle iBOF aanvraag. 

  • "MATRACs: Membraan-bindende chimere therapeutica". Consortium: prof. Bruno De Geest, prof. Bart Lambrecht (UGent, CRIG) & prof. Damya Laoui, prof. Nick Devoogdt (VUB)

De andere gehonoreerde iBOF projecten waarbij CRIG teams betrokken zijn:

  • "Ontleding van de stromale-kankercel interactie in de perivasculaire niche om vroege kankeruitzaaiingen op te sporen en te verstoren". Consortium: prof. Jean-Christophe Marine (promotor), prof. Sarah-Maria Fendt, prof. Jeroen Lammertyn (KU Leuven) & prof. Charlotte Scott, prof. Kris Gevaert, prof. Geert Berx (UGent, CRIG)
  • "Ontregelde mRNA transcriptie en eiwittranslatie in de transformatie van normale T-cellen tot kankercellen". Consortium: prof. Jan Cools (promotor), prof. Kim De Keersmaecker (KU Leuven) & prof. Panagiotis Ntziachristos, prof. Tom Taghon (UGent, CRIG)
  • "Een foto-elektrochemisch singlet zuurstof gebaseerd platform voor de snelle detectie van een panel van kankerbiomerkers in weefsel- en vloeibare biopsieën (SOCan)". Consortium: prof. Karolien De Wael (promotor), prof. Guy Van Camp, prof. Marc Peeters (UAntwerpen) & prof. Annemieke Madder, prof. Pieter Mestdagh (UGent, CRIG)

Van harte proficiat aan alle gehonoreerde teams!