CRIG filmpjes voor Levensloop 2019

Levensloop2019

Op verzoek van de Stichting tegen kanker voegde CRIG een wetenschappelijke noot toe aan het 'Levensloop 2019'-evenement in Gent, om de bezoekers en deelnemers te tonen waar het geld voor kankeronderzoek naartoe gaat. We besloten om korte (2-3 minuten) filmpjes te maken waarin CRIG-onderzoekers hun werk in  klare taal uitleggen. Hier kunt u alle filmpjes herbekijken!

 

 

PROSURF of bestraling voor borstkankerpatiënten 2.0

Max Schoepen is ingenieur en werkt als doctoraatsonderzoeker in het team. van prof. Liv Veldeman. In dit filmpje presenteert hij de 'Breast Couch', een toestel ontwikkeld om borstkankerpatiënten in buiklig te kunnen bestralen. Waarom dat belangrijk is? Max vertelt het u!

 

Cirkelvormig RNA in de strijd tegen kanker

Eva Hulstaert, Pieter-Jan Volders en Marieke Vromman doen onderzoek naar de rol van cirkelvormig RNA in kanker. Waarom dat belangrijk is? Bekijk het filmpje en kom erachter!

 

De ene wekedelentumor is de andere niet

Suzanne Fischer van het Labo voor Experimenteel Kankeronderzoek plant stukjes tumor van patiënten in bij muizen om zo modellen te maken voor wekedelenkanker. Wekewadde?  Suzanne legt het jullie uit!
 

 

Over cavia's en asperges. En wat die met kanker te maken hebben.

Het labo van prof. Pieter Van Vlierberghe doet onderzoek naar verschillende soorten leukemie (bloedkanker). In één van hun projecten onderzoeken ze of een medicijn gemaakt in cavia's een waardevol alternatief is voor de bacteriële vorm die vandaag in de kliniek wordt gebruikt.

 

Hobbit voor verlengde ademhalingsstop bij borstkankerpatiënten

Hans Van Hulle is lid van het borstkanker radiotherapie team van Prof. Liv Veldeman. Hij legt uit hoe en waarom ze patiënten helpen om langer hun adem te kunnen ophouden tijdens radiotherapie.

 

In zebravisjes op zoek naar scherpschutters

Dr. Kaat Durinck is postdoctoraal onderzoeker in het labo van Prof. Frank Speleman. Ze gebruikt kleine zebravisjes om nieuwe therapeutische opties met minder bijwerkingen te vinden voor kinderen met de agressieve kanker neuroblastoom.

 

 

 

Waarom niet-coderend RNA wél belangrijk is in kanker

Shanna Dewaele, Eric de Bony de Lavergne & Fien Gysens onderzoeken de rol van niet-coderend RNA in kanker. Waarom naar niet-coderende dingen kijken? Luister & ontdek!

 

 

 

Als we kanker gewoon eens zouden laten roesten

Prof. Tom Vanden Berghe en zijn postdoc Behrouz Hassannia bekijken of het mogelijk is om kankercellen weg te laten 'roesten'.