Twee CRIG onderzoekers krijgen een beurs van het 'Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen'

CRIG

VLAIO ('Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen') innovatiemandaten willen de brug slaan tussen academisch onderzoek en de industrie door het ondersteunen van onderzoekers die hun resultaten samen met een bedrijf naar de markt willen brengen. Dit kan door een samenwerking met een bestaand bedrijf, of kan ook leiden tot de oprichting van een nieuw ('spin-off') bedrijf (meer info via de VLAIO website).

Met trots kunnen we zeggen dat twee CRIG onderzoekers recent zo'n 'innovatiemandaat' hebben gekregen. Hieronder kaderen we kort hun projecten:

  • Dr. Sandra Van Lint (groep van Prof. Karim Vermaelen): Spin-off bedrijfje 'SparXells' dat producten zal ontwikkelen voor een nieuw type immuuntherapie

    De laatste tijd is er heel wat te doen rond immuuntherapie, maar heel wat patiënten zijn toch nog niet geholpen met de beschikbare types immuuntherapie. Eén van de redenen is dat een groot deel van de therapieën enkel een invloed heeft op de werking van onze 'T-cellen', cellen van ons afweersysteem die indringers en zieke (kanker)cellen kunnen doden en opruimen. Er zijn echter nog belangrijke cellen in ons afweersysteem die gebruikt kunnen worden voor kankerimmuuntherapie, zoals de zogenaamde 'dendritische cellen'. Dit zijn cellen die als voornaamste functie hebben om aan andere cellen van ons afweersysteem (zoals de T-cellen) te tonen welke indringers in het lichaam aanwezig zijn. Door specifiek die 'dendritische cellen' te gebruiken voor immuuntherapie, kunnen sommige patiënten waarbij de meest 'courante' types immuuntherapie niet werken, toch nog geholpen worden. 
     
  • Dr. Sabah Kasmi (groep van Prof. Bruno De Geest - samenwerking met eTheRNA): 'mRNA vaccins verbeteren door te spelen met het 'jasje' waarin ze worden toegediend'

    Door de recente COVID-19 pandemie heeft iedereen al wel gehoord over mRNA vaccins. Er wordt al lang onderzoek gedaan naar dit type vaccins, maar de reden dat ze tot voor corona niet werden gebruikt, is dat het moeilijk was om een geschikt 'jasje' te vinden om het mRNA in te verpakken, dat toelaat dat het mRNA intact op de juiste plaats in het lichaam raakt.  Meer dan 20 jaar onderzoek naar die 'jasjes' was nodig om tot een geschikte oplossing te komen die goed werkt. In dit project zal verder gewerkt worden rond deze 'jasjes', en zal men proberen om de veiligheid en effectiviteit van die 'jasjes' nog verder te verbeteren.

Proficiat & succes met jullie projecten!