Prestigieuze Europese beurs voor 3 CRIG onderzoekers!

CRIG

We zijn heel fier te kunnen aankondigen dat maar liefst 3 CRIG onderzoekers een prestigieuze Europese beurs ontvingen om hun baanbrekend onderzoek verder te zetten.

  • Prof. Jonathan Maelfait: zal in zijn project onderzoek doen naar de factor 'ZBP1'. Dit is een eiwit dat na contact met bijvoorbeeld genetisch materiaal van een virus geactiveerd kan worden, en een afweerreactie tegen dit virus kan opwekken. Daarnaast is het ook betrokken bij het opstarten van afweerreacties tegen kankercellen. Jonathan hoopt de werking van ZBP1 beter te kunnen begrijpen, om op termijn behandelingen te kunnen ontwikkelen die afweerreacties tegen virussen of kankercellen kunnen versterken. Interessant om te vermelden: in 2021 ontving Jonathan een CRIG beurs om onderzoek te doen naar hoe we ons afweersysteem tegen virussen kunnen inzetten om kankercellen aan te vallen. Centrale spelers in dit project waren de eiwitten ADAR1 & ZBP1. In dit filmpje legt Jonathan in begrijpelijke taal dat project uit.  
     
  • Prof. Roosmarijn Vandenbroucke: de ontwikkeling van geneesmiddelen voor ziektes van ons centraal zenuwstelsel, gaande van de ziekte van Alzheimer tot hersentumoren, wordt enorm bemoeilijkt door allerhande barrières die ons centraal zenuwstelsel beschermen (zoals bijvoorbeeld de bloed-hersen-barrière). Simpel gezegd geraken geneesmiddelen gewoon niet waar ze moeten zijn. In haar Europees project zal Roosmarijn nieuwe manieren onderzoeken om toch die barrières te kunnen passeren en zo de afgifte van geneesmiddelen in het centrale zenuwstelsel toe te laten. Eén van de manieren waarop ze dit zal proberen wordt door Lien Van Hoecke voorgesteld in dit filmpje. Zij kreeg namelijk vorig jaar een CRIG beurs om deze nieuwe manier van de hersenen te bereiken te onderzoeken in de context van hersenkanker. 
     
  • Prof. Lynn Vanhaecke: in haar project wil Lynn aantonen dat ons metaboloom (de verzameling van alle metabolieten (producten van de stofwisseling) die in ons lichaam aanwezig zijn) kan voorspeld worden op basis van factoren zoals je voeding,  je levensstijl, of je al of niet medicatie neemt, ... om die info dan in latere instantie te gaan gebruiken om kinderen met een ongezond metaboliet patroon gezonder te maken door specifieke ingrepen op maat van het kind. Door gebruik te maken van een nieuwe, snelle methode om die metabolieten te bepalen, hoopt Lynn dat deze techniek op termijn in de dagelijkse ziekenhuispraktijk zal kunnen worden geïmplementeerd.
     
ERCgrantees_2023