Hoe dokters de aanwezigheid van bepaalde afweercellen in de tumor kunnen gebruiken om de beste behandeling voor baarmoederhalskanker te bepalen

CRIG

In samenwerking met verschillende andere CRIG onderzoekers, publiceerde doctoraatsonderzoeker Lien Lippens (van de labs van prof. Hannelore Denys, prof. An Hendrix & prof. Katrien Vandecasteele) een artikel over hoe de aanwezigheid van bepaalde afweercellen in de tumor ons iets kan leren over hoe de tumor zich verder zal ontwikkelen en hoe we die best behandelen.

De onderzoekers verzamelden weefselstalen van 38 patiënten met baarmoederhalskanker, zowel voor hun behandeling als erna en analyseerden welke afweercellen voorkwamen en hoe vaak. Ze bekeken daarna de link tussen het al dan niet aanwezig zijn van de verschillende soorten afweercellen en hoe de patiënten hadden gereageerd op hun behandeling. Ze vonden verschillende interessante links, hetgeen aantoont dat het bepalen van die afweercellen wel degelijk een veelbelovende manier is om de respons op therapie en dus de beste behandeling voor een patiënt te voorspellen.