Gents bedrijf 'TRINCE Bio' genomineerd voor belangrijke internationale wetenschapsprijs!
TRINCE (wat staat voor 'TRansfer INto CElls') is opgericht in 2021 en gegroeid vanuit onderzoek aan Universiteit Gent. Het bedrijf ontwikkelt een nieuwe methode (fotoporatie) om moleculen in levende cellen te krijgen, iets dat bijvoorbeeld heel belangrijk is bij verschillende types immuuntherapie. Bij immuuntherapie wordt het eigen afweersysteem van de patiënt gebruikt om kankercellen aan te vallen. Om dit mogelijk te maken moeten de afweercellen van de patiënt vaak wat sterker of slimmer gemaakt worden. Daarvoor worden afweercellen uit het bloed van een patiënt gehaald, genetisch veranderd in het lab door bepaalde stukjes DNA binnen te brengen, en dan opnieuw bij de patiënt ingebracht. Het binnenbrengen van het DNA in deze cellen is niet zo evident, en veel van de bestaande methoden om moleculen in cellen te krijgen zijn vrij hard, wat betekent dat ze de kwaliteit van de cellen kunnen beïnvloeden, of de cellen zelfs kunnen beschadigen.
De techniek die bij TRINCE wordt geoptimaliseerd is daarentegen een vrij zachte techniek, waardoor de uiteindelijke cellen van betere kwaliteit zijn. Prof Kevin Braeckmans (CSO TRINCE & CRIG groepsleider) werkt al jaren samen met CRIG groepsleider Prof. Bart Vandekerckhove en andere immuuntherapie experten. Deze samenwerkingen hebben niet enkel het immuuntherapie-onderzoek in Gent versterkt, maar hebben ook bijgedragen aan het succes van het bedrijf.
TRINCE Bio is het enige Europese bedrijf op de shortlist van vier genomineerden voor de prestigieuze 'Nature Magazine Spinoff Prize 2024', een prijs die gegeven wordt aan bedrijven die innovatief onderzoek in de levenswetenschappen vertalen naar praktische oplossingen met een grote sociale impact. Op 10 juli zal Prof. Kevin Braeckmans TRINCE verdedigen in de finale in Mainz, Duitsland. Wij duimen mee!
Ook VRT NWS had aandacht voor de nominatie, je kan hun artikel hier terugvinden.
Recent publiceerde ook EOS Wetenschap een artikel over de technologie die bij TRINCE wordt ontwikkeld. Je kan het artikel hier terugvinden.