'De culturele jukebox' @UZGent - cultuur voor (kanker)patiënten

CRIG

Vanuit CRIG werken we mee aan het ‘Culturele Jukebox project’ dat Prof. Tessa Kerre aan het UZ Gent lanceerde, gebaseerd op de ervaring dat kunst en cultuur een verschil kunnen maken voor patiënten. Om het (soms langdurige) isolement van kankerpatiënten te doorbreken brengen vrijwilligers een streepje muziek, een voorleessessie of een andere culturele activiteit op vraag van de patiënt, in een persoonlijke en warme 1-op-1 setting.

Roomservice voor kunst en cultuur, dat moet de Culturele Jukebox worden. Je hebt honger naar een live-uitvoering van een cellosuite van Bach? Of je wil liever genieten van beeldende kunst of vaneen voorleesmoment? Dat kan binnenkort gewoon op je patiëntenkamer. Je kiest à la carte uit een artistiek menu dat zorgverleners en onderzoekers met een hart samenstelden nadat ze bij patiënten zagen hoe heilzaam kunst en cultuur kan zijn.


De aftrap van dit project werd gegeven op 15 december met een kick-off programma op de oncologische diensten door vrijwilligers (onderzoekers en zorgverleners) van CRIG en het Kankercentrum van UZ Gent, in het kader van De Warmste Week. Het kick-off programma werd gestreamd op de TV's van het UZ Gent om de patiënten de primeur te geven. De volledige opname is hieronder beschikbaar, zodat je kan genieten van het talent en de warme bijdragen van de kankeronderzoekers en de zorgverleners!

 

Dit 'culturele jukebox' initiatief kwam tot stand in samenwerking met de dienst Hematologie, het Kankercentrum, het CRIG en met dank aan het Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg dat de integratie van kunst in de gezondheidszorg ondersteunt. Het fonds werd officieel geopend op 10 december onder grote belangstelling van de media.

  • Het Nieuwsblad (10 dec): 'Prinses Delphine erevoorzitter van fonds dat patiënten wil steunen met kunst' - lees het online artikel
  • Het Laatste Nieuws (11 dec): 'Een kinderdroom komt uit' - zie onder
  • Het Nieuwsblad (11 dec): 'Prinses Delphine krijgt fonds aan UZ Gent' - zie onder

 

press articles Fonds prinses Delphine