Maak kennis met de CRIG proof-of-concept laureaten van de 9de oproep!

CRIG

In samenwerking met vzw Kinderkankerfonds, reikt CRIG elk half jaar onderzoeksbeurzen uit aan een 5-tal onderzoekers om hen toe te laten een innovatief en beloftevol kankeronderzoeksproject te starten. In deze 9de oproepronde ontvingen 5 onderzoekers een beurs. Hieronder een overzicht van de onderzoekers en een korte duiding van hun projecten.

  • dr. Cristopher J (CJ) Anderson – Eén van de bijwerkingen van chemotherapie is 'gastrointestinale toxiciteit', wat inhoudt dat maag- en darmcellen sterven, met klachten als misselijkheid en diarree tot gevolg. Ook de darmflora (alle microben die in onze darm leven) is na chemotherapie typisch verstoord. Recent onderzoek toont aan dat deze verstoring van de darmflora veroorzaakt wordt door stoffen die door de stervende darmcellen worden afgegeven. Welke stoffen hier juist voor zorgen is echter niet duidelijk, en dat is net wat CJ wil onderzoeken (promotor van de beurs: prof. Kodi Ravichandran).
  • dr. Francisco Avila Cobos – Recent onderzoek toont aan dat de relatieve verhoudingen van de verschillende soorten en types afweercellen in het bloed van een patiënt een belangrijke voorspellende waarde heeft voor zijn/haar respons op immuuntherapie. Om die verhoudingen in kaart te brengen moet nu nog gebruik gemaakt worden van heel dure en complexe technologie, die niet compatibel is met gebruik in de kliniek. Francisco wil computerkracht gebruiken om op basis van goedkopere analyses toch die verhoudingen & dus de respons op immuuntherapie te kunnen inschatten (promotor van de beurs: prof. Pieter Mestdagh).
  • dr. Celine Everaert – In dit project probeert Celine een nieuwe methode te ontwikkelen om op basis van een bloedstaal te kunnen voorspellen of een longkankerpatiënt al dan niet zal reageren op een bepaald type immuuntherapie. Ze zal daarvoor in detail de status van het DNA vergelijken tussen de afweercellen in het bloed van een aantal patiënten die wel reageerden en een aantal patiënten die helemaal niet reageerden op de immuuntherapie (promotor van de beurs: prof. Katleen De Preter).
  • dr. Jonathan Maelfait – Kankercellen hebben het eiwit ADAR1 nodig om te overleven, maar we weten op dit moment niet goed hoe dit komt. Omdat een beter begrip van het mechanisme achter het belang van ADAR1 cruciaal is voor de zoektocht naar anti-ADAR1 kankertherapie, zal Jonathan in dit project zijn hypothese testen dat verlies van ADAR1 een ander eiwit ZBP1 activeert en dit direct zorgt voor het sterven van de (kanker)cel (promotor van de beurs: prof. Peter Vandenabeele).
  • dr. Charlotte Verroken – In een subgroep van patiënten met schildklierkanker zijn de standaard tracers die gebruikt worden voor PET scans niet in staat om alle tumoren en uitzaaiingen te visualiseren. In dit project zal Charlotte onderzoeken of een andere PET tracer die vooral gekend is uit prostaatkankeronderzoek, hiervoor een oplossing kan bieden (promotor van de beurs: prof. David Creytens).
YIPOCLaureates2021_1

Proficiat aan alle onderzoekers! De volgende oproepronde zal gelanceerd worden in de zomer.