Veel patiënten krijgen noodzakelijke radiotherapie niet

CRIG


Lees het volledige artikel in het Nieuwsblad (13 juni 2018).

Lang niet alle kankerpatiënten in ons land die geholpen zouden zijn met bestraling, krijgen die ook. “Het gevolg is dat er levensjaren en levenskwaliteit verloren gaan”, zeggen experts. Een duidelijke verklaring voor het 'ondergebruik' is er niet. Mogelijk speelt een gebrek aan kennis bij artsen én een te negatieve perceptie rond radiotherapie een rol. “Er is meer schrik dan nodig.”

De behandeling van kankerpatiënten in ons land behoort tot de absolute wereldtop, maar dat betekent niet dat alles optimaal verloopt. Dat blijkt uit een grootschalige studie onder leiding van professor Yolande Lievens, diensthoofd Radiotherapie aan het UZ Gent, in samenwerking met onder meer het Kankerregister.
De onderzoekers volgden vijf jaar lang meer dan 100.000 Belgische patiënten. “Als je naar de officiële richtlijnen kijkt, moet iets meer dan de helft van hen bestraling krijgen”, zegt Lievens. “In de praktijk gebeurt dat bij maar bij 37 procent. Bijna een op de drie mensen (30,1 procent, nvdr.) die er baat bij heeft, krijgt dus geen radiotherapie.” De resultaten van het onderzoek verschenen vorige zomer al in het vakblad European Journal of Cancer, maar worden nu door het UZ Gent breed verspreid via een magazine dat het ziekenhuis naar onder meer huisartsen stuurt. Lees meer...