UZ ontwikkelt geïndividualiseerd zorgpad voor blaaskankerpatiënten met state-of-the-art technologieën en therapieën

CRIG

Blaaskanker is een belangrijk gezondheidsprobleem dat vooral bij mannelijke zestigplussers voorkomt. Aan het UZ werken verschillende specialisten (urologen, radiologen, radiotherapeuten, medisch oncologen, pathologen, verpleegkundig specialisten, ...) samen om de best mogelijke behandeling en zorg te voorzien voor deze patiënten in een zorgpad gebaseerd op gepersonaliseerde geneeskunde en state-of-the-art technologieën en therapieën.

Het zorgpad begint met een correcte en diepgaande diagnose. Na het uitsluiten van een blaasinfectie (die gelijkaardige symptomen kan veroorzaken), worden typisch een CT-scan en een cytoscopie uitgevoerd om de blaas nauwkeurig te onderzoeken. Als abnormaal weefsel wordt opgemerkt, wordt een biopsie genomen die verder onderzocht wordt door een patholoog.

Gebaseerd op de resultaten van deze testen (tumortype, stadium, vesrpreiding, algemene conditie van de patiënt), bespreekt een multidisciplinair team van urologen, radiologen, radiotherapeuten, medisch oncologen, pathologen, nuclearisten en verpleegkundig specialisten samen wat de verschillende behandelmogelijkheden zijn voor de patiënt. De verschillende opties worden uitgelegd aan de patiënt, zodat hij in samenspraak met de artsen een goed geïnformeerde beslissing kan nemen over zijn opvolging en behandeling.

Verschillende experts van het UZ doen onderzoek naar het verbeteren van de beschikbare diagnose- en behandelingsopties door het gebruik van state-of-the-art technologieën. Voorbeelden voor diagnose zijn het gebruik van multiparametrische MRI beeldvorming (waarbij statische en dynamische beelden gecombineerd worden om de agressiviteit van een tumor beter te kunnen inschatten – Prof. Geert Villeirs) en het toepassen van moleculaire diagnostiek (bijvoorbeeld het zoeken naar biomerkers in urine – Prof. Sofie Verbeke). Wat betreft behandelopties, vormen zowel geavanceerde robotchirurgie (Prof. Karel Decaestecker) als 'trimodality therapy' (combinatie van chirurgie, chemotherapie en radiotherapie - Prof. Sylvie Rottey) interessante opties met belangrijke voordelen tegenover meer standaard behandelingen.

Al deze expertise, gecombineerd met uitgebreide begeleiding en opvolging tijdens de behandeling en revalidatie, vormen een excellent zorgpad voor blaaskankerpatiënten aan UZ Gent.

Lees er meer over in het UZ letters magazine.