'Tumoren efficiënter doden dankzij minuscule magnetische deeltjes’ - dr. Annelies Coene licht toe

CRIG

CRIG member dr. Annelies Coene vertelt aan De Morgen (16 okt 2018) hoe dankzij mini-magneetjes tumoren sneller kunnen worden opgespoord.

"Ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe manier om magnetische nanodeeltjes terug te vinden in het lichaam. Dat lukt nu niet goed. Injecteren we nanodeeltjes, dan raken we ze makkelijk kwijt omdat de huidige beeldvormingstechnieken ze niet nauwkeurig weergeven. Dat is erg jammer want die minuscule deeltjes, een soort kleine magneetjes, kunnen de geneeskunde drastisch veranderen. "Ze kunnen namelijk drie dingen beter dan medicijnen. Door de deeltjes te injecteren kunnen ze naar een tumor reizen, daar opwarmen en zo de tumor doden. Ze kunnen ook een medicijn dat ze meedragen achterlaten in een tumor of ontsteking. En we kunnen ze zodanig samenstellen dat ze zich chemisch aangetrokken voelen tot bepaalde ziekteverwekkers, zodat wij veel preciezer kunnen weten of die aanwezig is in het lichaam en waar. Een voorbeeld zijn uitzaaiingen van kanker, die zeker in het begin niet altijd te zien zijn op de gebruikelijke scans.
"Het voordeel van de nanodeeltjes is dus dat je ziektes sneller kunt opsporen en veel gerichter kunt behandelen. Als je een medicijn rechtstreeks naar een ontsteking, tumor of ander ziek weefsel brengt, dan tref je alleen dat zieke deel, terwijl medicijnen nu ook gezond weefsel aanvallen en doden - denk maar aan chemotherapie. Veel medicijnen moet je in voldoende hoge dosissen nemen, maar dan tast je dus ook het gezonde weefsel aan.
"Toen ik vernam dat het grote potentieel van de nanodeeltjes momenteel geblokkeerd wordt omdat we ze te weinig zien op scans, wilde ik daar iets aan veranderen. Nu wordt de techniek als onveilig beschouwd omdat we dus niet weten of zo'n opwarmend deeltje dat een tumor gaat vernietigen wel degelijk in de tumor zit en niet ernaast. Mijn nieuwe methode werkt met complexe magneetvelden, waarop de deeltjes reageren met complexe, exacte antwoorden. Op die manier zien we wel goed of ze ter bestemming zijn."