Prestigieuze 'Donal Hollywood Award' voor Prof. Piet Ost!

CRIG

Radiotherapeut-oncoloog Prof. Piet Ost ontvangt als eerste Belg ooit de Donal Hollywood Award voor het beste research abstract op het Europees Congres voor Radiotherapie in Glasgow. Hij doet onderzoek naar het verbeteren van radiotherapie voor uitzaaiingen bij prostaatkanker. 

De selectiecriteria van de jury zijn onder andere helderheid, ondersteunende gegevens, wetenschappelijke nauwkeurigheid, potentieel belang, innovatie en interdisciplinariteit. Professor Piet Ost is trots op de prestigieuze erkenning:

"Op persoonlijk vlak is het een bevestiging van het harde werk en de toewijding die we in deze proef hebben gestoken. Professioneel gezien motiveert het om te blijven streven naar uitmuntendheid en om de grenzen in mijn vakgebied te verleggen. Het toont aan welke impact je op anderen kunt hebben en hoe belangrijk het is om een erfenis van innovatie en inspiratie achter te laten."
 

Een deel van de patiënten met prostaatkanker hervalt in de klieren in het bekken. Tot voor kort was het onduidelijk wat de beste aanpak was om zo een herval te behandelen. In de STORM trial (een klinische studie in samenwerking met meer dan 20 centra in de wereld) hebben onderzoekers van de UGent een beperkte gerichte bestraling van een uitzaaiing in de klieren in het kleine bekken vergeleken met een bredere bestraling. Bij de korte, gerichte aanpak werd enkel het beperkte klierherval bestraald in 3 sessies. Bij de langere  behandeling in 25 sessies werd preventieve bestraling uitgevoerd van alle bekkenklieren.

Na 3 jaar opvolging bleek dat de langere behandeling duidelijk beter was met minder kans op een nieuw herval. De bijwerkingen van beide types behandeling waren beperkt en vergelijkbaar.

Het onderzoek liep in meerdere centra in België en daarbuiten en werd gesteund door Kom op tegen Kanker, Movember (Zwitserland) en Stichting tegen Kanker.

Lees het volledige interview met Professor Piet Ost waarin hij vertelt wat deze award voor hem betekent en wat zijn onderzoek inhoudt. 

Deze tekst is gebaseerd op het persbericht opgesteld door Universiteit Gent.