Over hoe darmbacteriën onze stervende cellen als brandstof gebruiken. En waarom dat belangrijk is voor kankerpatiënten.

CRIG

Eén van de belangrijkste bijwerkingen van chemotherapie is 'gastrointestinale toxiciteit', wat inhoudt dat maag- en darmcellen sterven en slijmvliezen in de darm ontsteken, met klachten als misselijkheid en diarree tot gevolg. Ook de darmflora (alle microben die in onze darm leven) is na chemotherapie typisch verstoord. Onderzoekers weten al lang dat stervende cellen communiceren met hun buren, maar wisten tot op heden niet of stervende cellen ook op een directe manier bacteriën kunnen beïnvloeden.

Het is exact dit dat Dr. CJ Anderson en zijn collega’s van het Prof. Kodi Ravichandram team bestudeerden. Ze ontdekten dat darmcellen bepaalde stoffen actief produceren en afgeven wanneer ze sterven. Darmbacteriën zoals Salmonella en E. coli kunnen deze stoffen gebruiken als brandstof om de darm te koloniseren tijdens een voedselvergifiting, ontstekingsziektes zoals de ziekte van Crohn en mucositis (ontsteking van de slijmvliezen) na chemotherapie.

Dat laatste is heel relevant in de context van zorg voor kankerpatiënten aangezien die ‘gastrointestinale toxiciteit’ ten gevolge van chemotherapie niet enkel de levenskwaliteit van patiënten beïnvloedt, maar er ook vaak voor zorgt dat een verlaging van de dosis chemotherapie nodig is en een hoger risico geeft op bijkomende infecties.

Dr. CJ Anderson: ”Deze relatie tussen chemotherapie en bacteriële infecties was bijzonder interessant voor ons. In tegenstelling tot door voedsel overgedragen infecties of opflakkeringen van darmziektes zoals de ziekte van Crohn, waarbij een patiënt niet weet wanneer hij zal worden 'aangevallen', weten artsen precies wanneer ze chemotherapie aan kankerpatiënten toedienen. Dit betekent dat we kunnen proberen een soort combinatietherapie te ontwikkelen om een deel van deze brandstof voor bacteriën te beperken. Zoals bij elk fundamenteel onderzoek, is er meer werk aan de winkel, maar hiermee kunnen we mogelijk toekomstige therapieën ontwikkelen.

Het vermelden waard: CJ ontving recent een CRIG beurs om zijn werk in dit veelbelovende onderzoeksveld verder te zetten. Met deze beurs wil CJ onderzoeken welke van de stoffen die door de stervende cellen worden afgegeven juist de brandstof is voor bacteriën en zo zorgt voor de verstoring van de darmflora.  

FigureCJAnderson


Lees meer in het persbericht van VIB.