Nieuwe manieren om anti-kanker stoffen in cellen te brengen

CRIG

Recent werden twee onderzoeksartikels gepubliceerd door CRIG onderzoekers van de Ghent Research Group on Nanomedicines. Ze beschrijven hierin nieuwe inzichten rond het targeten van stoffen naar doelwitcellen, iets dat onder andere van belang is voor verschillende kankertherapieën.

In het eerste artikel van Laurens Raes en collega’s worden experimenten rond fotoporatie met gouden nanopartikels beschreven. Deze technologie, die goudpartikels en laserkracht gebruikt om moleculen van interesse in doelwitcellen te brengen kan o.a. gebruikt worden in verscheidene types immuuntherapie. Bij verschillende van die therapieën is het namelijk belangrijk om moleculen zoals RNA in onze afweercellen te krijgen, om hen op die manier uit te rusten met hun anti-kanker eigenschappen. Typisch is het heel moeilijk om iets in onze afweercellen te krijgen. De beschreven fotoporatietechnologie is dan ook een veelbelovende techniek voor zowel onderzoek als therapie.

Het tweede artikel, door Roberta Guagliardo en collega’s, beschrijft onderzoek naar een meer optimale manier om siRNA in cellen te krijgen. SiRNA kan een bepaalde factor in een cel heel gericht uitschakelen en is daarom therapeutisch interessant in verschillende ziektes, waaronder kanker. Een cruciale en moeilijke stap bij dergelijke siRNA therapieën is het op de juiste plaats in de cel krijgen van deze stofjes. Een optimale verpakking is daarvoor noodzakelijk. Vorige experimenten toonden aan dat een bepaalde stof, lung surfactant protein B (SP-B) in de verpakking kan helpen om deze stofjes op de juiste plaats in de cel vrij te stellen. In het nieuwe werk deden Roberta en collega’s experimenten om te bepalen in combinatie met welk soort verpakking dat SP-B het best werkt. Bovendien toonden ze ook aan dat het positieve effect van SP-B niet enkel werkt bij longcellen, maar bij een heleboel andere celtypes, hetgeen de therapeutische mogelijkheden vergroot.