Maak kennis met de CRIG proof-of-concept laureaten van de 10de oproep!

CRIG

In samenwerking met vzw Kinderkankerfonds, reikt CRIG elk half jaar onderzoeksbeurzen uit aan een 5-tal onderzoekers om hen toe te laten een innovatief en beloftevol kankeronderzoeksproject te starten. In deze 9de oproepronde ontvingen 5 onderzoekers een beurs. Hieronder een overzicht van de onderzoekers en een korte duiding van hun projecten.
  

  • dr. Renate De Smedt – T-ALL is een agressief type bloedkanker met een slechte prognose dat ontstaat uit onze T-cellen, belangrijke cellen van ons afweersysteem. Er bestaan verschillende subtypes, en in één ervan kon het team van prof. Van Vlierberghe aantonen dat de molecule IL4 heel sterk aanwezig is en mogelijks cruciaal voor het kwaadaardige karakter. In haar project wil dr. Renate De Smedt achterhalen wat nu exact de rol is van die IL4 in dit agressief type bloedkanker om zo te kunnen beslissen of geneesmiddelen die deze IL4 als doelwit hebben therapeutisch interessant kunnen zijn (promotor van de beurs: prof. Pieter Van Vlierberghe). 
  • dr. Srinath Govindarajan – Het is geweten dat er bij patiënten met leverkanker een verandering optreedt in de vetten (lipiden) die aanwezig zijn in de lever. Het team van prof. Elewaut vermoedt dat deze ‘nieuwe’ vetten een invloed hebben op hoe goed bepaalde afweercellen kankercellen kunnen opruimen. Dr. Srinath Govindajaran gaat in zijn project proberen achterhalen welke ‘nieuwe’ vetten juist gevormd worden, en testen hoe ze onze afweercellen kunnen beïnvloeden (promotor van de beurs: prof Dirk Elewaut). 
  • dr. Gaëlle Vanbutsele – Stamceltransplantatie is een belangrijke en vaak cruciale behandeling voor de behandeling van o.a. agressieve bloedkankers. In veel gevallen treedt voor zo’n stamceltransplantatie een familielid op als donor, wat belangrijke psychosociale gevolgen heeft voor zowel de donor als de patiënt. Dr. Gaëlle Vanbutsele wil in haar project deze psychosociale aspecten in kaart brengen, om op die manier een psychosociaal zorgprogramma te ontwikkelen dat de levenskwaliteit en het emotionele en sociale welzijn van zowel de donoren als de patiënten kan verbeteren (promotor van de beurs: prof. Tessa Kerre).
  • dr. Sophie Van Welden – Immuuntherapieën werken goed bij een deel van de darmkankerpatiënten, maar dat is jammer genoeg slechts een minderheid. Meer dan 85% of de patiënten heeft geen baat bij de huidige immuuntherapieën, omdat de tumoren er niet gevoelig voor zijn. Dr. Sophie Van Welden wil in haar project onderzoeken of het onderdrukken van een bepaalde molecule (prolyl hydroxylase 1)  deze tumoren toch gevoelig kan maken voor immuuntherapie (promotor van de beurs: prof. Lindsey Devisscher).  

     

CollageYIPOCs_10thCall


Proficiat aan alle onderzoekers! De volgende oproepronde zal gelanceerd worden begin 2022.