Ja, zonvakanties van 30 jaar geleden kunnen nu nog tot huidkanker leiden

CRIG

In de rubriek 'Factcheck' legt De Standaard telkens een stelling voor aan experts in het veld. De 'Factcheck' van 4 april ging over zonnebrand en huidkanker en één van de experts was Prof. Lieve Brochez.

De stelling dat zonvakanties van 30 jaar geleden vandaag nog huidkanker kunnen veroorzaken werd bestempeld als 'waar'. De experten leggen verder uit: 'Herhaaldelijk verbranden, zeker op jonge leeftijd, verhoogt inderdaad de kans op melanoma, de meest agressieve huidkanker. Maar het is belangrijk om te benadrukken dat het huidkanker kan veroorzaken, maar dat niet noodzakelijk zal doen. Het is een beetje zoals roken en longkanker. Zul je longkanker krijgen van één sigaret te roken? Waarschijnlijk niet, maar het is mogelijk. De kans neemt toe met het aantal sigaretten. Voor zonnebrand is het gelijkaardig.

Aangezien we ons maar bewust werden van de lange termijn schadelijke effecten van zonnebrand in de jaren 80, verwachten we dat het aantal mensen met huidkanker de volgende jaren nog verder zal stijgen. Met alle sensibiliseringscampagnes van de voorbije decennia hopen we wel dat het aantal gevallen drastisch zal dalen vanaf 2034.'

Lees het volledige artikel hier.