Gerichte radiotherapie verlengt de overleving van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker
Uitgezaaide prostaatkanker kan soms beperkt blijven tot een klein aantal uitzaaiingen. Dit wordt 'oligometastatische' prostaatkanker genoemd. Over hoe deze patiënten het best worden behandeld, lopen de meningen uiteen. De meeste specialisten geven de voorkeur aan hormoontherapie of wachten af hoe de ziekte evolueert. De voorbije jaren werden verschillende studies opgezet om te bekijken of het gericht bestralen van die kleine uitzaaiingen een betere uitkomst geeft. CRIG onderzoeker Prof. Piet Ost en Dr. Chad Tang (VS) verzamelden de gegevens uit die verschillende studies in de ‘WOLVERINE-studie’ en kwamen tot de conclusie dat gerichte radiotherapie effectief de overleving van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker kan verlengen.
Ziekte langer onder controle
Radiotherapie bleek effectief in het langer stabiel houden van de ziekte zonder tekenen van groei. Dit effect was consistent bij verschillende patiëntengroepen, ongeacht de manier waarop de kanker werd opgespoord of of de patiënt al dan niet hormoontherapie ontving.
Radiotherapie hielp daarnaast ook om de periode te verlengen voordat de kanker ongevoelig werd voor hormoontherapie, wat uitstel kan betekenen van verdere behandelingen zoals bijkomende hormonale therapie of chemotherapie en de daarbij horende bijwerkingen.
Een nieuwe behandeling met minimale bijwerkingen die de overleving verlengt is vrij uniek. Het is voor het eerst dat een studie aangeeft dat bestraling bij oligometastatische prostaatkanker niet alleen de ziekte stabiliseert, maar ook de totale overleving positief kan beïnvloeden.
– Prof. Piet Ost (Cancer Research Institute Ghent)
België als pionier
Hoewel Prof. Ost en Dr. Tang resultaten gebruikten uit studies die liepen in verschillende centra over de hele wereld, zijn het Belgische onderzoekers die aan de grondslag liggen van de bevindingen. Zo startte het team van Prof. Piet Ost zelf de ‘STOMP’-trial op, de eerste studie die het effect van radiotherapie op oligometastatische prostaatkanker onderzocht.
Het team is dan ook heel blij te kunnen zien dat hun originele onderzoeksidee zich nu vertaalt in een echt verschil voor de patiënt en adviseert patiënten om met hun behandelende arts te overleggen of gerichte radiotherapie een optie is in hun situatie.
Tien jaar geleden investeerden we voor het eerst in onderzoek naar gerichte radiotherapie voor uitgezaaide prostaatkanker. Het resultaat van de WOLVERINE-studie die we financierden benadrukt het cruciale belang van langdurige ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek. Enkel op deze manier kunnen we patiënten steeds betere behandelingsopties bieden, door de overleving te verlengen en de ziekte beter onder controle te houden.
- David Vansteenbrugge (CEO, Kom op tegen Kanker)
Je kan een interview over de studie beluisteren met Prof. Piet Ost op Radio 2 (in Dutch) via deze link.