Facebook-oprichter Mark Zuckerberg & vrouw steunen software ontwikkeld door het lab van Prof. Yvan Saeys

CRIG

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan pompen via hun ‘Chan Zuckerberg initiative’ maar liefst 3,8 miljoen dollar in open-source (vrij te gebruiken) software projecten belangrijk voor biomedisch onderzoek. Ze willen bio-informaticagroepen op die manier de mogelijkheid geven om hun software verder te verfijnen (compatibiliteit, gebruiksvriendelijkheid, verspreiding, …).

Eén van de 23 projecten die geselecteerd werden is het ‘dynverse’ project van het lab van Prof. Yvan Saeys (VIB-UGent/CRIG). In dit project wordt vrij beschikbare software ontwikkeld om resultaten te analyseren van zogenaamde ‘single cell experimenten’, complexe biomedische experimenten waarin er tot op het niveau van één enkele cel bekeken wordt wat er in het lichaam gebeurt.

De onderzoekers zijn uiteraard heel blij met deze beurs, vooral omdat het via de klassieke kanalen niet altijd even evident is om financiering te vinden voor software ontwikkeling, terwijl goede software en nieuwe analysetools net wel cruciaal zijn om het biomedisch onderzoek naar een nog hoger niveau te tillen.

Lees meer (in het Engels) via deze link.