Eetbare antilichamen tegen maag- en darmziektes

CRIG

Een multidisciplinair team van experts in biomedische biotechnologie (onder wie prof. Nico Callewaert), plantenbiotechnologie, structurele biologie en diergeneeskunde hebben eetbare antilichamen ontwikkeld om maag- en darmziektes te voorkomen en te behandelen.

Therapeutische antilichamen worden breed gebruikt in de geneeskunde voor de behandeling of preventie van allerhande ziektes, waaronder infectieziektes en kanker. Tegenwoordig worden ze meestal in de bloedbaan geïnjecteerd, waardoor ze zware bijwerkingen kunnen hebben over het hele lichaam. Lokaal behandelen met antilichamen zou deze schadelijke bijwerkingen kunnen reduceren of zelfs elimineren. Zo zou het oraal innemen van antilichamen ideaal zijn voor de behandeling van maag- en darmziektes. Tot nu toe was dit niet mogelijk omdat de zure omgeving van onze maag deze antilichamen kapot maakt. Verschillende UGent en VIB labs hebben nu samen een technologie ontwikkeld die antilichamen kan beschermen tegen deze zure verteringsomgeving en op die manier toelaat dat ze intact op hun plaats van actie geraken in de maag en darmen. 

Vikram Virdi, postdoc in het lab van prof. Nico Callewaert en prof. Ann Depicker en collega's publiceerden die technologie in het vakblad Nature Biotechnology. Recent pikte ook Knack het artikel op (lees dit artikel hier).

Meer info op de VIB website.

Het Nature Biotechnology artikel kan u hier vinden.