De onderzoeksteams van prof. Taghon & prof. Saeys leveren een cruciale bijdrage aan de ontwikkeling van de eerste ‘Atlas van de humane thymus’

CRIG

De thymus is een cruciaal orgaan voor de ontwikkeling van ons afweersysteem. Zo zorgt de thymus voor de vorming en rijping van onze T-cellen, een soort afweercellen die ons helpt beschermen tegen infecties en tumoren. Hoe deze T-cellen in de thymus ontwikkelen bleef echter voorlopig onduidelijk.

In samenwerking met twee instituten uit het Verenigd Koninkrijk, hebben de teams van CRIG groepsleiders prof. Tom Taghon en prof. Yvan Saeys nu voor de eerste keer een volledig overzicht gemaakt van de cellen in de thymus, waarbij ze meer dan 250 000 cellen elk afzonderlijk analyseerden.

Deze ‘Atlas van de humane thymus’ bevat een enorme schat aan informatie voor onderzoekers, omdat we nu beter begrijpen hoe T-cellen ontwikkelen en daardoor ook beter kunnen begrijpen hoe ziektes zoals T-cel leukemie ontstaan. Bovendien kan de informatie gebruikt worden om T-cellen aan te passen in het lab, zodat ze bijvoorbeeld beter in staat zijn om tumorcellen te doden.

Lees meer (in het engels) via deze link.