Darmmicroben cruciaal in een nieuw model voor darmkanker

CRIG

In een samenwerking tussen de onderzoeksgroepen van Prof. Geert van Loo, Prof. Lars Vereecke en Prof. Geert Berx, hebben Dr. Karolina Slowicka, Dr. Ioanna Petta en collega’s aangetoond dat het extra aanzetten van het eiwit ZEB2 in darmcellen kan zorgen voor de ontwikkeling van darmkanker.

In normale omstandigheden vormen darmcellen een goed aaneensluitende laag van cellen. Zo vormen ze een belangrijke barrière tegen het lekken van darminhoud of bacteriën. In het muismodel dat de onderzoekers gebruiken, zorgt het eiwit ZEB2 voor een verstoring van deze barrière, zodat bacteriën het darmweefsel kunnen binnendringen en daar ontstekingen kunnen veroorzaken, hetgeen uiteindelijk kan leiden tot de abnormale groei van de darmcellen en de ontwikkeling van darmkanker. De rol van de bacteriën is hierbij cruciaal, aangezien het behandelen van de modelmuizen met antibiotica de vorming van kanker volledig kon voorkomen, net als het kweken van de muizen in volledig steriele omstandigheden.

De studie, die recent werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Cancer, beschrijft dus niet alleen een nieuw mechanisme voor het ontstaan van darmkanker, maar suggereert ook dat het veranderen van het microbioom of het inspelen op specifieke afweercellen effectieve therapieën zouden kunnen zijn om darmkanker, de 3de meest voorkomende en 4de meest dodelijke kanker,  te behandelen.

Dit onderzoek, gefinancierd door  het VIB, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, de Stichting tegen Kanker, Kom op tegen Kanker, CRIG en het innovatiefonds van UZ Gent, is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen CRIG’s kernpartners Universiteit Gent, UZ Gent en VIB-UGent.

Lees meer in het VIB persbericht via deze link.

Ontdek het originele artikel (in het Engels) Slowicka, Petta. et al. Zeb2 drives invasive and microbiota-dependent colon carcinoma. Nature Cancer, 2020