CRIG onderzoeker Noah Bonine & collega's maken waardevolle 'atlas' van neuroblastoomtumoren
Neuroblastoom is een zeldzame maar ernstige vorm van kinderkanker die ontstaat in het ontwikkelende zenuwstelsel. Vooral voor hoog risico patiënten blijven de overlevingskansen teleurstellend, zelfs na intensieve behandelingen.
In de afgelopen jaren werden voor verschillende types kankers zogenaamde 'single-cell atlassen' opgesteld, grote (digitale) naslagwerken boordevol informatie waarin je tot op het niveau van één cel kan opzoeken over welke cel het gaat en wat erin gebeurt.
Voor zeldzame weefsels zoals neuroblastoom tumoren is het echter bijzonder moeilijk om voldoende patiëntenmateriaal te verzamelen voor een omvangrijke atlas. Als oplossing hiervoor verzamelde CRIG onderzoeker Noah Bonine samen met een team onder begeleiding van Prof. Katleen De Preter en Prof. Charlotte Scott data uit verschillende voorgaande studies en internationale samenwerkingen om op deze manier alsnog een grootschalige verzameling te bekomen.
Door deze data met behulp van bio-informatica (en dus computerkracht) samen te brengen, ontstond de ‘NBAtlas’, een neuroblastoom atlas met meer dan 360 000 cellen uit 61 verschillende patiënten. Dankzij diepgaand biologisch onderzoek hierop creëerde het team een catalogus van de diverse tumorcellen en immuuncellen die voorkomen in neuroblastoom tumoren.
In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Gent verzamelde het team ook data uit restmateriaal (van biopsies of resecties) voor een aantal neuroblastoompatiënten. De eerder genoemde atlas bleek van grote waarde bij het identificeren van de aanwezige celtypen in deze tumoren.
Door de atlas publiek beschikbaar te maken, hopen de onderzoekers dat het als referentiebron kan gebruikt worden voor toekomstig onderzoek naar de lethale kinderkanker.
Je kan het originele onderzoeksartikel, gepubliceerd in Cell Reports, lezen via deze link.