Amalus Therapeutics: een nieuwe spin-off gebaseerd op CRIG onderzoek!

CRIG

Universiteit Gent en het Gentse biotechlandschap verwelkomen een nieuw spin-off bedrijf: Amalus Therapeutics, gebaseerd op onderzoek van CRIG onderzoekers Prof. Christian Stevens & Dr. Bart Roman.  Het bedrijf ontwikkelt een nieuw type geneesmiddelen die zowel voor de behandeling van kanker als fibrose zouden kunnen worden ingezet door selectief in te werken op ziekmakende fibroblasten.

Fibroblasten zijn een specifiek type cellen die vooral in de bindweefsels van ons lichaam voorkomen, weefsels die zorgen voor stevigheid en ondersteuning in ons lichaam, en tussen en rond onze verschillende organen liggen. In die context hebben ze dus een belangrijke rol. Helaas kunnen fibroblasten ook een negatieve rol spelen, bijvoorbeeld bij fibrose en bepaalde kankers. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een schild vormen rond tumorcellen, zodat geneesmiddelen of de cellen van ons afweersysteem de tumorcellen moeilijk kunnen bereiken, en kunnen ze uitzaaiing stimuleren.

Deze ziekmakende fibroblasten uitschakelen is een veelbelovende piste om kanker en fibrose te behandelen, en er bestaan al heel wat zogenaamde 'fibroblast inhibitoren' die net dit proberen te doen. Jammer genoeg kunnen de bestaande fibroblast inhibitoren geen onderscheid maken tussen ziekmakende fibroblasten en 'normale' fibroblasten, waardoor ze zeer zware bijwerkingen veroorzaken. Bij Amalus Therapeutics werken ze aan geneesmiddelen die er wél in slagen enkel de ziekmakende fibroblasten aan te vallen, en de 'normale' ongemoeid te laten. 

Het jonge biotechbedrijf werd ook internationaal al opgemerkt. Zo werd het recent genomineerd voor de 'One-to-Watch Award', een label dat uitgereikt wordt door het Oxford Business Network van het Verenigd Koninkrijk aan veelbelovende, innovatieve start-ups in de levenswetenschappen.
 

Amalus