Wetenschap Uitgedokterd

ScienceFiguredOut_Square

Scriptie vzw beschrijft het 'Wetenschap Uitgedokterd' project als volgt op hun website:
Wetenschappers floreren in hun vertrouwde omgeving, of het nu gaat om hun lab, bureau of wetenschappelijke conferenties. Wetenschap Uitgedokterd haalt jonge onderzoekers uit die comfortzone en plaatst ze voor de camera met een duidelijke opdracht: deel je passie voor onderzoek met het brede publiek! Vertel ons in heldere en overtuigende 3-minuten-pitch over jouw onderzoek.

In de filmpjes komen een heleboel wetenschappelijke onderwerpen aan bod, hier hebben wij enkel de filmpjes van CRIG onderzoekers opgelijst.

Wist je dat kankeronderzoekers inspiratie putten uit toepassingen als Amazon, Facebook en zelfs Tinder? Vanachter haar supercomputer verwerkt Celine Everaert, net als deze toepassingen, grote hoeveelheden data. Niet om boeken te verkopen of mensen aan een date te helpen, maar om kankerpatiënten met het juiste medicijn te 'matchen'.

Wist je dat 1 op de 100 mensen die kanker krijgen jonger is dan 18 jaar? Om na te gaan of iemand kanker heeft, is er nog vaak een kleine operatie nodig waarbij men een stukje tumorweefsel wegsnijdt bij de patiënt om in het labo te onderzoeken. Ruben Van Paemel (UGent - FWO) en zijn collega's werken aan een minder ingrijpend alternatief: zij willen kanker opsporen bij kinderen via een simpele bloedafname.

Wachten op resultaten na een medisch onderzoek zorgt vaak voor stress en onzekerheid, zeker bij kankerpatiënten. Daarom werkt Elien De Thaye aan een methode om op basis van een merker in het bloed van de patiënt sneller het effect van een chemobehandeling bij mensen met buikvlieskanker te kunnen bepalen. Zo hoeft een patiënt niet te wachten tot hij op bezoek kan bij de specialist om te weten of de behandeling het gewenste resultaat gaf.

Verschillende CRIG onderzoekers ontwikkelen technologieën of bestuderen moleculen die zowel relevant zijn voor kanker als voor andere ziektes. Doctoraatsstudente Fien Gysens bijvoorbeeld, bestudeert 'lang niet-coderend RNA', een type molecule dat lang werd beschouwd als nutteloos, maar nu heel belangrijk blijkt te zijn in ziekte en gezondheid.

Wereldwijd lijden zo'n 235 miljoen mensen aan astma. Dankzij middeltjes zoals een puffer kunnen ze hun symptomen onderdrukken. Maar astma genezen, dat lukt nog niet. Daar hoopt Fien Gysens met haar onderzoek verandering in te helpen brengen!