UGent and Glycostem sluiten partnership voor de ontwikkeling van NK celtherapie met oog op verbeterde behandeling van kanker

Andere

Glycostem Therapeutics B.V., een biotechbedrijf dat therapeutische Natural Killer (NK) cells verkoopt, en UGent hebben een licentie-overeenkomst getekend voor een innovatieve technologie voor NK celproductie. De technologie is gebaseerd op het werk van CRIG group leader prof. Georges Leclercq en zijn team, en schept nieuwe opportuniteiten voor de ontwikkeling van NK-antilichaam combinatietherapieën voor een meer gerichte behandeling van kanker.

Natural Killer cellen maken deel uit van ons aangeboren immuunsysteem en hebben als functie om maligne cellen zoals kankercellen aan te vallen en te doden. Dankzij de nieuwe technologie, die gebaseerd is op het werk van CRIG group leader prof. Georges Leclercq, neemt de expressie van specifieke receptoren (CD16) op het oppervlak van NK cellen toe, waardoor ze beter aan antilichamen kunnen binden. Dat resulteert in een verhoogde activiteit van de NK cellen. Bovendien laat de technologie ook snellere productie van NK cellen toe, waardoor de kostenefficiëntie stijgt en de productiecapaciteit toeneemt.

"De samenwerking is het resultaat van voortdurende inspanningen van UGent en UZ Gent om uit te groeien tot een toonaangevend academisch en klinisch centrum voor cel-gebaseerde therapieën. Deze technologie maakt deel uit van onze groeiende portfolio aan oncologie en ‘Geneesmiddelen Voor Geavanceerde Therapie’ (ATMP)-gerelateerde assets, die actief ontwikkeld worden via onze translationele platformen zoals CRIG (focus op kanker) en GATE (focus op 'advanced therapy medicinal products')" - Dr. Dominic De Groote, UGent business developer en lid van de CRIG business unit.

 

Het partnership beoogt meer gerichte en effectieve behandeling van kankerpatiënten. In de huidige behandelingsstrategieën worden antilichamen tegen specifieke tumormerkers toegediend, maar dit vereist een goede werking van het immuunsysteem van de patiënt. Wanneer de immuniteit van de patiënt zwak is, dan kan de toediening van externe, actieve NK cellen het immuunsysteem van de patiënt stimuleren en de therapeutische effectiviteit van de antilichamen verhogen om kankercellen te bestrijden.

"We zijn verheugd dat onze technologie, gebaseerd op jarenlang fundamenteel onderzoek naar Natural Killer celbiologie, wordt vertaald naar een klinische setting. Met deze samenwerking hopen we dat onze technologie de levenskwaliteit van veel patiënten, getroffen door moeilijk te behandelen kankers, positief kan beïnvloeden." - Prof. Georges Leclercq, hoofd van het UGent research team & CRIG group leader

 

Links naar items in de media:

  • link naar het persartikel op de website van Glycostem
  • link naar het nieuwsbericht op de UGent website