Onderzoeksgroep van Prof. Martens ontwikkelt nieuwe tool ‘DeeplC’, die eiwitonderzoekers kan helpen bij de analyse van complexe eiwitstalen

CRIG

Onderzoekers van de 'Computational Omics and Systems Biology, geleid door Prof. Lennart Martens, hebben een nieuwe bioinformatica-applicatie ontwikkeld die in staat is de zogenaamde ‘retentie-tijd’ van een complex (stukje) eiwit te voorspellen.

De ‘retentietijd’ verwijst naar de tijd die een (stukje) eiwit nodig heeft om over een analysekolom te bewegen, en is een belangrijke parameter om te kunnen bepalen welke eiwitten in een biologisch staal voorkomen.

Het voorspellen van deze retentietijden met behulp van computerkracht is niet nieuw, maar was tot op heden enkel mogelijk voor relatief eenvoudige (stukjes) eiwitten.

Via DeeplC, de tool die de onderzoekers ontwikkelden, is het nu ook mogelijk de retentietijd van complexere stukjes eiwitten te voorspellen, een belangrijke stap in het versnellen en automatiseren van eiwitanalyse.

Deepl werd recent voorgesteld in het gerenommeerde tijdschrift ‘Nature Methods’, een belangrijke erkenning voor de impact van deze tool op het onderzoeksveld.

Ontdek het originele artikel via deze link.