In memoriam Dr. Bernard Majoie (1939 - 2021)

CRIG

Met droefheid nemen we afscheid van Dr. Bernard Majoie (1939-2021), bezieler van de stichting Fournier-Majoie die een cruciale rol speelde in de oprichting van CRIG 5 jaar geleden.

Dr. Bernard Majoie spendeerde meer dan 35 jaar van zijn leven aan onderzoek en ontwikkeling bij de Laboratoires Fournier, die zeer succesvol waren in medicinale producten van het lab naar de markt (apothekers, ziekenhuizen) te brengen en gegroeid zijn van 400 naar meer dan 4000 medewerkers in meer dan 35 landen.

De Foundation Fournier Majoie ontstond uit Dr. Majoie’s vaste overtuiging dat teveel wetenschappelijke studies rond kanker de weg van het lab naar de patiënt niet vinden door een gebrek aan adequate financiële en management steun. Hij besloot om zijn ervaring als voorzitter bij de Laboratoires Fournier in te zetten voor het goede doel door onderzoekers met ondernemerszin te helpen en te steunen. Hij noemde dit “teruggeven aan de maatschappij”.

Dankzij de passie van Dr. Majoie voor ondernemerschap en onderzoek werd de stichting Fournier-Majoie zeer succesvol en coachte, ondersteunde en inspireerde talrijke ondernemende onderzoekers - waaronder ook diverse CRIG onderzoekers - gedurende de laatste 15 jaar

We kunnen niet voldoende benadrukken welke cruciale rol Dr. Majoie heeft gespeeld in de oprichting van CRIG. Iets meer dan 5 jaar geleden hoorde Dr. Majoie over onze ambitie om alle Gentse kankeronderzoekers te verenigen en om kankeronderzoek te versnellen door samenwerking over de disciplines heen. Bernard was sterk en rotsvast overtuigd van onze aanpak en voorzag via de stichting de eerste en aanzienlijke startfinanciering, waarmee we CRIG konden oprichten. Zonder de steun van de stichting Fournier-Majoie was dat simpelweg niet mogelijk geweest. Punt. Daarnaast steunde de stichting diverse kankeronderzoeksprojecten aan het CRIG gedurende de laatste 10 jaar. We danken en eren Bernard Majoie vanuit de grond van ons hart, en namens alle kankeronderzoekers.

Dr. Bernard Majoie was gekend en geëerd voor zijn innovatieve, visionaire, collaboratieve en internationale ingesteldheid. Diegenen die de eer en het geluk gehad hebben om hem te kennen waren ook getuige van zijn luisterend vermogen, zijn bescheidenheid en empathie, en vooral zijn filantropische en inspirerende persoonlijkheid. Een gepassioneerd man, altijd gemotiveerd om het beste te geven. Hij zal door velen herinnerd worden als een loyale en respectvolle vriend en een bron van inspiratie en hoop.

Samen met zijn zoon en huidig voorzitter van de stichting Fournier-Majoie, Jérôme Majoie, zullen we zijn nalatenschap levend houden en blijven strijden om kanker te overwinnen door onderzoek en samenwerking.

 

in memoriam Bernard Majoie