'Immunotherapie geeft Belgische kankerpatiënten 11.000 extra levensjaren. Het prijskaartje?'

CRIG

Lees de volledige artikels in Het Laatste Nieuws (deel1 en deel2) (29 juni 2018) en De Morgen (29 juni 2018).
Met toelichting door o.a. prof. Lieven Annemans, gezondheidseconoom aan UGent en verbonden aan het CRIG

Sinds enkele jaren zetten we in België immunotherapie in voor de strijd tegen agressieve kankers zoals longkanker of melanoom.
De resultaten zijn soms verbluffend, de prijs is navenant.

Bij immunotherapie wordt het afweersysteem van de patiënt zelf gebruikt om de kankercellen te herkennen en uit te schakelen. Deze nieuwere vorm van therapie geeft soms spectaculaire resultaten.

Een belangrijke hindernis in het verder beschikbaar maken van immunotherapie is het prijskaartje. Professor Annemans becijferde hoeveel gezondheidswinst die immunotherapie ons zou opleveren.
"De komende vijf jaar kunnen in vergelijking met standaardbehandelingen 11.000 levensjaren worden gewonnen", zegt hij. "Daarvan zijn er 9.500 gezonde levensjaren. Dat betekent dus dat de extra tijd die dit de patiënten oplevert in veel gevallen ook kwalitatief is." In die zin is die immunotherapie zijn prijs waard, vindt hij. "Al gaat het bij de prijsbepaling niet alleen over kosteneffectiviteit, maar ook over de impact op het totale budget. Dit is geen zeldzaam geneesmiddel waarmee maar enkele mensen zijn geholpen. Het gaat hier over ruim 20.000 mensen, en in de toekomst zal dat alleen maar toenemen."

Lees meer in De Morgen