Gents kankeronderzoek krijgt boost door nieuwe topinfrastructuur
Persbericht - link naar het persbericht op de UGent website
Dankzij nieuwe infrastructuur van het CRIG kankeronderzoeksinstituut van de UGent, het UZ Gent en VIB-UGent kunnen complexe biologische processen in tumoren en individuele kankercellen onderzocht worden.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat individuele kankers zeer heterogeen zijn en een complexe samenstelling hebben. Daarom is er urgente nood om tumoren in meer detail te bestuderen, tot op het niveau van de individuele kankercellen. Binnen het CRIG (Cancer Research Institute Ghent) werd een indrukwekkende reeks nieuwe technologische platformen geïnstalleerd die het mogelijk maken om complexe biologische processen in tumoren en individuele kankercellen te bestuderen. De financiering van deze infrastructuur (meer dan 2 miljoen EUR) werd mogelijk gemaakt door de Stichting tegen Kanker, met bijkomende investeringen van VIB en de Universiteit Gent. De hoogtechnologische apparatuur zal optimaal ingezet worden voor zowel basis- als klinisch kankeronderzoek.
Naar nieuwe en betere geneesmiddelen
Prof. Frank Speleman, kankeronderzoeker aan het CRIG en hoofdaanvrager van het project: “Dankzij de genereuze steun van de Stichting tegen Kanker hebben we de unieke kans gekregen om hoogstaande, dure apparatuur voor kankeronderzoek aan te kopen. Het stelt ons in staat om fundamentele inzichten te verwerven in hoe kankercellen onstaan, evolueren en zich verspreiden, maar ook hoe deze cellen reageren op therapie. Op die manieren kunnen we ook bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe en betere geneesmiddelen om kanker te bestrijden”.
Complementaire platformen
De infrastructuur bestaat uit verschillende complementaire platformen, die onder meer toelaten om onderzoek te doen naar defecte genen, RNA en eiwitten in kankercellen – en interacties tussen deze verschillende moleculen – tot op het niveau van enkelvoudige cellen, wat tot voor kort onmogelijk was. Verder kunnen ook individuele kankercellen geïsoleerd worden, bijvoorbeeld uit bloed van patiënten, voor verdere analyse en kan ook op grote schaal gescreend worden naar mogelijke nieuwe geneesmiddelen, onder meer via hoge-doorvoer microscopische technieken.
Nieuwe kankermerkers identificeren
Prof. Kris Gevaert (eiwitonderzoeker aan de UGent en VIB en co-aanvrager van het project): “De nieuwe massaspectrometer is toegankelijk voor alle CRIG- onderzoekers via de VIB Proteomics Core, en moet een hefboom worden om onder meer na te gaan welke eiwitten een kankercel verkeerd tot expressie brengt, of bepaalde sleuteleiwitten mutaties dragen of verkeerd gemodificeerd zijn. Op deze manier kunnen nieuwe merkers voor kankercellen geïdentificeerd worden, die mogelijks zelfs doelwitten zijn voor innovatieve kankertherapieën”.
Beeldgebaseerde analyses
Dr. Dominique Audenaert (hoofd van de VIB Screening Core): “Alle CRIG-onderzoekers hebben toegang tot een nieuw microscopie-gebaseerd screening platform dat tot stand is gekomen dankzij een strategische samenwerking tussen CRIG, de UGent (Expertisecentrum voor Bioassay Ontwikkeling en Screening, C-BIOS) en VIB (Screening Core). Het platform laat toe om in hoge resolutie beeldgebaseerde analyses uit te voeren, wat extreem waardevol is om individuele tumorcellen te bestuderen in een heterogene celpopulatie. Hierdoor kunnen gekende kankertherapieën beter gekarakteriseerd worden en kunnen startpunten voor nieuwe geneesmiddelen aangeleverd worden.”
Kosteneffectief onderzoek
Prof. Jo Vandesompele (voorzitter van het CRIG): “Toegang tot dergelijke hoogtechnologische platformen geeft een belangrijke boost aan het kankeronderzoek in Gent, dat actief wordt gestimuleerd binnen het CRIG. Het breed openstellen van dergelijke platformen naar diverse onderzoeksgroepen binnen de UGent, UZ Gent en VIB-UGent laat ook toe dat het onderzoek kosteneffectief kan gebeuren.”