CRIG-team ontvangt voor het tweede jaar op rij een 'ME TO YOU'-beurs voor onderzoek naar kinderleukemie

CRIG

De Stichting 'ME TO YOU' reikt jaarlijks beurzen uit aan veelbelovende jonge wetenschappers die onderzoek doen naar leukemie en aanverwante bloedziekten. Lees meer...

We feliciteren CRIG-onderzoekster Jolien Vanhooren met het ontvangen van een 'ME TO YOU' beurs 2023 om de rol te bestuderen van Nidogen-1 en het potentieel ervan om de behandeling van pediatrische acute myeloïde leukemie (AML) te verbeteren.

Het is het tweede jaar op rij dat het ‘Lab voor Pediatrische Hematologie-Oncologie en Stemceltransplantatie’ aan U(Z)Gent/CRIG in de prijzen valt. Vorig jaar ontving CRIG-onderzoekster Charlotte Derpoorter van het team een 'ME TO YOU' beurs 2022 voor haar onderzoeksproject naar de rol van Piccolo als een potentieel nieuw therapeutisch doelwit bij de behandeling van kinderleukemie.

Hieronder een korte samenvatting van beide projecten.
 

Award 2023 - Jolien Vanhooren - korte samenvatting van het project:

Acute myeloïde leukemie (AML) is een specifieke vorm van leukemie waarbij abnormale myeloïde cellen zich vermenigvuldigen en de productie en functie van gezonde bloedcellen remmen. De behandeling van kinderen met AML omvat intensieve chemotherapie, die echter verantwoordelijk is voor ernstige bijwerkingen, en bovendien hervallen sommige patiënten als gevolg van resistente leukemische stamcellen. Jolien en het onderzoeksteam bestuderen abnormaal tot expressie gebrachte genen in de leukemische stamcellen. Op die manier werd overexpressie van het NID1/Nidogen-1 gen/eiwit waargenomen in leukemische stamcellen en AML. In dit project zal de rol van Nidogen-1 in AML (inclusief een potentiële rol als therapeutisch doelwit) verdere bestudeerd worden.

Lees de volledige projecttekst via deze link

Jolien Vanhooren METOYOU 2023

 

Award 2022 - Charlotte Derpoorter - korte samenvatting van het project:

Kinderkanker is zeldzaam, maar blijft nog steeds een belangrijke doodsoorzaak onder kinderen. Het meest voorkomende type is leukemie, vaak acute lymfatische leukemie (ALL). Ondanks de hogere overlevingspercentages tegenwoordig is de behandeling zeer intensief en verantwoordelijk voor veel toxische en ernstige bijwerkingen. Daarom is er behoefte aan specifiekere en minder toxische therapieën.

In het onderzoeksteam van Charlotte Derpoorter en collega's werd Piccolo (PCLO) geïdentificeerd als een potentieel doeleiwit (gen) voor gerichte therapie bij acute leukemie. Piccolo komt onder meer sterk tot expressie in een specifiek subtype van ALL (ETV6-RUNX1 positief ALL). De exacte rol van Piccolo in normale cellen en de ontwikkeling van kanker is echter niet duidelijk en zal daarom in dit onderzoeksproject worden bestudeerd. Experimenten zullen zich ook richten op de potentiële therapeutische waarde van Piccolo.

Lees de volledige projecttekst via deze link

 

MetoYou grant 2022