CRIG onderzoekers ontwikkelen een databank en richtlijnen om onderzoek met ‘sferoïden’ te stroomlijnen

CRIG

Dr. Arne Peirsman, Eva Blondeel en collega’s uit de groep van CRIG groepsleider en voorzitter Prof. Olivier De Wever hebben een databank gemaakt waarin ze alle info rond experimenten met zogenaamde ‘sferoïden’ samenbrengen.

Sferoïden zijn een soort van ‘celballetjes’, bolletjes van kankercellen die in 3D in een vloeistof groeien. Vroeger werden kankercellen in onderzoek vooral gebruikt in 2D, dus als kankercellen die een laagje vormen op bijvoorbeeld de bodem van een plastiek fles. Hoewel die 2D culturen nog steeds veel gebruikt worden, is er steeds meer bewijs dat cellen die in 3D groeien, zoals die sferoïden, representatiever zijn voor het gedrag van kankercellen in het lichaam.

Probleem is echter dat er geen duidelijke afspraken zijn rond hoe er het best kan gewerkt worden met deze celballetjes, waardoor elke onderzoeksgroep wat zijn eigen ding doet, en veel resultaten niet reproduceerbaar zijn. Net daarom beslisten de CRIG onderzoekers om een databank op te stellen, die ze ‘MiSpheroID’ doopten, en waarin alle info rond experimenten met sferoïden wordt samengebracht.

Ze hopen hiermee de reproduceerbaarheid van sferoïdexperimenten te verhogen, en zo dit onderzoeksveld te stroomlijnen.

Hun studie werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Nature Methods’, een enorme erkenning van (het belang van) hun werk.

Ontdek het artikel via deze link .