Onderzoeksteam onder leiding van CRIG groepsleider Prof. Liv Veldeman ontwikkelt innovatief protocol voor verlengde ademhalingsstop tijdens radiotherapie

CRIG

De adem lange tijd inhouden, of wetenschappelijker ‘diepe ademhalingsstop (DIBH)’, is een veelgebruikte techniek om ervoor te zorgen dat tijdens bestraling voor borstkanker zo weinig mogelijk stralen op het hart terechtkomen.  

Nieuwe en complexe bestralingstechnieken waarbij ook de lymfeklieren worden bestraald, vereisen een steeds langere bestralingsduur, tot soms zelfs 7 minuten, waardoor meerdere opeenvolgende diepe ademhalingsstops nodig zijn. Dit is een uitdaging en brengt verschillende nadelen met zich mee, zoals een langere behandelingsduur, vermoeidheid, stress en meer risico op positionele fouten.

Daarom heeft een onderzoeksteam geleid door Prof. Liv Veldeman een gemakkelijk, goedkoop, comfortabel en efficiënt protocol ontwikkeld om de diepe ademhalingsstop te verlengen, gebruik makend van zuurstoftherapie met een hoge flow via nasale canules (HFNO). Dit protocol, dat werd geoptimaliseerd met gezonde vrijwilligers en gevalideerd bij borstkankerpatiënten, was in staat om de diepe ademhalingsstop te verlengen van een gemiddelde van 59 seconden zonder hulp naar een gemiddelde van 3 minuten en 9 seconden, zonder noemenswaardige ongemakken.

Deze techniek verhoogt het comfort tijdens en de reproduceerbaarheid van radiotherapie en is bovendien haalbaar voor dagelijks gebruik op de dienst
- Dr. Vincent Vakaet, eerste auteur op het artikel dat het onderzoeksteam publiceerde over hun bevindingen.

Lees meer via deze link (registratie noodzakelijk).